Παραμένει σε ισχύ το καλό κλίμα που υπάρχει στον ελληνικό τουρισμό. Οι αφίξεις μέχρι και 21 Αυγούστου είχαν ξεπεράσει τα 6 εκατ., ενώ πλέον βάση και όχι οροφή για τα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, είναι τα 9 δισ. ευρώ.

Με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο κινούνται οι αφίξεις των τουριστών στην Ελλάδα τον Αύγουστο. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, έως και τις 21 Αυγούστου είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα πάνω από 6 εκατ. τουρίστες, στοιχείο που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Αυτό ερμηνεύεται ότι τις πρώτες 3 εβδομάδες του Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από 2 εκατ. επισκέπτες. Με βάση αυτά, η πρόβλεψη για το σύνολο του μήνα είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αγγίξουν οι αφίξεις τα 3 εκατ., νούμερο που ερμηνεύεται σε αύξηση κατά 65% σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων αφίξεων τον Αύγουστο του 2019 που ήταν 6,8 εκατ. (στο 44%), ίσως και πιο χαμηλά.

Βάση και όχι οροφή τα 9 δισ. έσοδα 

Το θετικό αυτό κλίμα εξάλλου αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος εν ολίγοις περιέγραψε -σε ελεύθερη μετάφραση- ότι ο στόχος για έσοδα 9 δισ. ευρώ είναι το κάτω μέρος του στόχου και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα κινηθούμε ακόμη υψηλότερα.

Χαρακτηριστικά έγραψε στο Τwitter: «Κυρίαρχη στη φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμησή μου. Μπράβο @setegreece».

Έρχονται τουρίστες με χοντρό πορτοφόλι

Είναι σαφές ότι η τάση που εδραιώνεται είναι ότι οι τουρίστες που έρχονται φέτος στην Ελλάδα αφήνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν κατά μέσο όρο. Και αυτό φαίνεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Και γίνεται ακόμη πιο ισχυρό αν σκεφτεί κανείς ότι την Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα επισκεφτούν 10-11 εκατ. τουρίστες, ένα ποσοστό κοντά στο 33% αυτών του 2019, που ήταν 30,1 εκατ.

Οι περισσότεροι πάντως από τον κλάδο του τουρισμού παραμένουν ακόμη συγκρατημένοι και αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πού τελικά θα κάτσει η μπίλια. Και αυτό διότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας δύο «γεμάτοι» μήνες, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.

Το «στοίχημα» του επόμενου 2μήνου 

Αυτό το διάστημα να θυμίσουμε ότι ήταν ουσιαστικά νεκρό πέρυσι, λόγω της έξαρσης που είχε παρουσιάσει η πανδημία σε όλο τον πλανήτη. Μία ανάλογη εικόνα υπάρχει φέτος στη χώρα μας, όπου και ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο μεγάλος φόβος είναι να περάσει η Ελλάδα στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα να έρθουν πολλές ακυρώσεις. Όσο ακόμη τα πράγματα είναι ανεκτά, τότε τα χαμόγελα θα παραμένουν, στην αντίθετη περίπτωση τα πράγματα μάλλον θα πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα θολώσουν και πάλι τον στόχο.