Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προέτρεψε τα κράτη να κάνουν το EU Digital Covid Certificate (DCC) ένα παγκόσμιο πρότυπο για ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολίων.

Χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ψηφιακή επαλήθευση για τα διασυνοριακά ταξίδια και την ταχύτητα που μπόρεσε να την εφαρμόσει.

“Το DCC παραδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να διευκολύνει την επαναλειτουργία των κρατών της ΕΕ για ταξίδια. Ελλείψει ενός ενιαίου παγκόσμιου προτύπου για ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολίων, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σχέδιο για άλλες χώρες που θέλουν να εφαρμόσουν ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού”, δήλωσε ο Conrad Clifford, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της IATA.

Η IATA αναφέρει ότι το DCC της ΕΕ πληροί πολλά βασικά κριτήρια που καθιστούν αποτελεσματικό το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυτή είναι η ευελιξία που πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή, επαλήθευση κωδικού QR για ταχύτητα και ασφάλεια και πύλη μέσω της οποίας τα κρυπτογραφημένα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την υπογραφή DCC και που απαιτούνται για τον έλεγχο ταυτότητας υπογραφών πιστοποιητικών μπορούν να διανεμηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η πύλη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διανομή κρυπτογραφημένων δεδομένων εκδοτών πιστοποιητικών εκτός ΕΕ.

Το DCC της ΕΕ εφαρμόζεται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και μια σειρά αμοιβαίων συμφωνιών έχουν συμφωνηθεί με πιστοποιητικά εμβολιασμού άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

Χωρίς κανένα παγκόσμιο πρότυπο για ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, έως και 60 άλλες χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις προδιαγραφές DCC για τη δική τους πιστοποίηση.

Το DCC υποστηρίζεται επίσης πλήρως από το IATA Travel Pass.