Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών προβλέπει ότι οι μακρινές πτήσεις προς την Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 πριν το 2025.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ηγηθούν των αφίξεων από μακρινές χώρες, παρότι η Κίνα θα έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ταξιδιών μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Βάσει του αναμενόμενου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 12%, οι αφίξεις από την Κίνα θα συμβάλλουν κατά 4,7% στο σύνολο της αύξησης αφίξεων σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς την περίοδο 2019-30.

Από την άλλη πλευρά, τα ταξίδια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το 83% των εισερχόμενων αφίξεων στην ήπειρο το 2021, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 (77%).

Σύμφωνα με την έκθεση Ευρωπαϊκών Τουριστικών Τάσεων και Προοπτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ETC, πάνω από το 62% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και πάνω από το 54% σκοπεύουν να κάνουν κράτηση διακοπών μόλις εμβολιαστούν πλήρως.

Τα ταξίδια εσωτερικού και εντός Ευρώπης αναμένεται να επιστρέψουν σε επίπεδα 2019 το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε ότι η πρόοδος των εμβολιασμών σημαίνει ότι η Ευρώπη διαχειρίζεται τους κινδύνους του κορωνοϊού σωστά τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους πολυπόθητους επισκέπτες της.

Επομένως πιστεύουμε ότι τα ασφαλή ταξίδια είναι εφικτά αυτό το καλοκαίρι. Στο άνοιγμα των ταξιδιών συμβάλλει επίσης και η ισχυρή επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν και πάλι, και η επανεκκίνηση των ταξιδιών διασφαλίζεται από την ετοιμότητα του κλάδου μας να παρέχουμε ασφαλείς και υπεύθυνες ταξιδιωτικές εμπειρίες, δήλωσε ο κ. Araújo. Καθώς η Ευρώπη ανοίγει, είναι επιτακτικής σημασίας να επικοινωνηθούν ξεκάθαρα και συνεπή μηνύματα σε δυνητικούς ταξιδιώτες, υπογράμμισε.