Την Παρασκευή 02/07/2021 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κα. Στρατινάκη ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα.
Έτσι λοιπόν τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

  1. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
    Αναστολή σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) για τον μήνα Ιούλιο μπορούν να πάρουν όσοι είχαν προσληφθεί έως και 31/03/2021 και αποκλειστικά από τον εργοδότη, το ωράριο που εργάζονται να είναι από 16 ώρες και πάνω την εβδομάδα και η επιχείρηση να παρουσιάζει (εφόσον είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ) μείωση του κύκλου εργασιών, μεγαλύτερη ή ίση με 70% την περίοδο από 1η
    Απριλίου έως 31Μαρτίου2021 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020. Συμπερασματικά λοιπόν οι αναστολές σύμβασης για τον μήνα Ιούλιο αφορούν 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και δεν μπορούν να γίνουν μονομερώς.
  2. ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ Σε όσες επιχειρήσεις έχουν επαναλειτουργήσει οι εργοδότες ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ (από τον Νόμο1346/83 αλλά και από την ΚΣΣΕ που έχει κηρυχτεί υποχρεωτική) από 01/07/2021να επαναπροσλάβουν ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥΣ και αν δεν έχουν πληρότητες να εντάξουν τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, έτσι αντί για 534€ τον μήνα ο εργαζόμενος θα δουλεύει λιγότερες ημέρες τον μήνα και θα παίρνει το 80% του μισθού τους από τον εργοδότη για
    όσες ημέρες δουλεύουν και το υπόλοιπο από το κράτος φτάνοντας, έτσι την αναπλήρωση του μισθού στο 80%.
    ΠΡΟΣΟΧΗ:
    Όσοι εργοδότες αρνούνται την επαναπρόσληψη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσφεύγουν στα σωματεία τους και στην Ομοσπονδία μας ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ!
    Δυστυχώς δεν υπάρχει στήριξη προς το παρόν για τους εργαζόμενους που τα ξενοδοχεία που εργάζονται δεν θα ανοίξουν ή κλείνουν όπως αυτά του Ομίλου Μουζενίδη.
  3. ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
    Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση με δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν ΑΡΝΕΙΤΑΙ την στήριξη των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας και πλέον πιστεύουμε πως κάτι δεν έχει γίνει σωστά καθώς πέρυσι είχαν επιδοτήσει τους εργαζόμενους αυτούς με τρεις μήνες + 2 μήνες παράταση με επίδομα ανεργίας, άρα ο ισχυρισμός πως δεν μπορούν να βρεθούν όπως είπαμε δεν πείθει κανέναν.
    Συναδέλφισσες – φοι,
    Την ώρα που η Κυβέρνηση έχει δώσει στους ξενοδόχους πάνω από 1 δις ευρώ επιτρεπτέα προκαταβολή και άλλα 420 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση του κλάδου, αυτή την ώρα η Κυβέρνηση αρνείται την στήριξη σε εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ή σε αυτές που κλείνουν. Την ώρα που η Κυβέρνηση δίνει 400εκ. ευρώ στους εργοδότες μας στην εστίαση, αυτή την ώρα αρνείται
    να στηρίξει τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θεωρώντας πως τα 2000€ που πήραν εδώ και ενάμιση χρόνο η κατηγορία αυτή των εργαζομένων έχει καλυφθεί.
    Τέλος δεν πήραμε σαφή απάντηση ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα πληρωθούν οι αναστολές του Μαΐου και ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα φανούν τα ένσημα από τις μονομερή αναστολές συμβάσεων του 2020;
    Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να καθορίσουμε την στάση μας!
    ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ: ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ!!!