Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Ντίνα Μόσχου. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, άσκησε σφοδρή κριτική στην τακτική στελεχών της ΝΔ να κατηγορούν την Αντιπολίτευση για «υγειονομικό σαμποτάζ», όταν η ίδια η Κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει υγειονομικά τη χώρα, στέλνει αντιφατικά μηνύματα για τον εμβολιασμό και τορπιλίζει την τουριστική σεζόν με άστοχες παλινωδίες

  • Απάντηση στον κ. Μητσοτάκη: Το «υγειονομικό σαμποτάζ» το κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχει φερθεί με υπευθυνότητα. Βάλαμε πλάτη για να «Μείνουμε Σπίτι», βάλαμε πλάτη στην προσπάθεια για εμπέδωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, προτείναμε κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας, ζητήσαμε μετ΄ επιτάσεως να προσληφθεί προσωπικό στα Νοσοκομεία.

«Αντιθέτως η Κυβέρνηση αρκείται μόνο στο να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις και να κατηγορεί σύσσωμη την Αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης κάνουν «υγειονομικό σαμποτάζ» μειώνοντας τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας, όπως έγινε  στην περίπτωση του Νοσοκομείου Καλύμνου, που λόγω έλλειψης κονδυλίων αναγκάζονταν ο Δήμος μαζί με ιδιώτες να αγοράζουν φιάλες οξυγόνου για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες για τον εμβολιασμό, για τη χρήση της μάσκας ή για το άνοιγμα των καταστημάτων. Προκαλώντας το κοινό αίσθημα με τις βόλτες στην Πάρνηθα και τις φιέστες στην Ικαρία, την ώρα που οι πολίτες ήταν σε σκληρό lock down. Με την επιλογή να μην ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό οι δομές Υγείας της χώρας. Με το αντί να αγοράσει λεωφορεία, που να έχουν τις ελάχιστες προδιαγραφές, λόγω της συγκυρίας, πήρε κάποια χωρίς παράθυρα και κλιματισμό».    

  • Η Κυβέρνηση δεν κυβερνά. Κάνει μόνο αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, μέσα από την επικοινωνία

«Η Κυβέρνηση δεν κυβερνά. Κάνει μόνο αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, μέσα από την επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ζητήματα του Τουρισμού: Ξέρουμε ότι αν δεν πάει καλά ο Τουρισμός φέτος, η Οικονομία μας θα έχει πολλά προβλήματα. Και τι έκανε η ΝΔ; Δεν έβαλε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά προτεραιότητα τους ανθρώπους του κλάδου. Δεν διαμόρφωσε ένα σοβαρό δίκτυο ελέγχου PCR και rapid test στα νησιά, ιδίως στα μικρά, όπως φωνάζουμε τόσο καιρό η υπεύθυνη Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, και εγώ. Τίποτα δεν έγινε, και αυτή τη στιγμή ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για να έρθουν επισκέπτες από το εξωτερικό είναι η αδυναμία διεξαγωγής του απαραίτητου τεστ για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Απόδειξη, το γεγονός ότι με τα νέα μέτρα μετακίνησης  τώρα η Κυβέρνηση ζητάει ναι μεν PCR και Rapid test για να μεταβούμε στα νησιά, αλλά για την επιστροφή ζητάει μόνο ένα απλό self-test!

«Δεν μπορεί να γίνεται σχεδιασμός με ορίζοντα μόνο την επόμενη μέρα. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει σοβαρό υγειονομικό σχέδιο για την χώρα και τους τουριστικούς προορισμούς της».

  • Πολλά ακόμη τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς στα νησιά και τη στελέχωση των νησιωτικών δομών υγείας

«Ενώ ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στα νησιά, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Αν σήμερα επιθυμεί κάποιος, σε ένα μικρό νησί, να εμβολιαστεί, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Πρέπει να μεταβεί σε κάποιο μεγαλύτερο. Για παράδειγμα ένας που μένει στο Καστελόριζο ή στην Κάσο και δεν εμβολιάστηκε την προηγούμενη περίοδο, πρέπει να κάνει ένα κοστοβόρο ταξίδι ως τη Ρόδο, για να πάει στο εκεί εμβολιαστικό κέντρο».

  • Δεν μπορεί να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες

«Το ζήτημα πιστεύω δεν είναι να υποχρεώσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Άλλωστε πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι αντισυνταγματική και ότι ίσως θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για τον κλάδο των υγειονομικών. Ο στόχος είναι να τους πείσουμε να κατανοήσουν τις θετικές επιπτώσεις του εμβολιασμού. Και σε αυτό η Κυβέρνηση έχει αποτύχει και το λέω αυτό ως απάντηση σε δηλώσεις στελεχών της υποστηρίζουν ότι δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η πορεία των εμβολιασμών. Δηλαδή τι μας λένε; Πως όσο πήγαινε καλά ο εμβολιαστικός ρυθμός ήταν επιτυχία της ΝΔ και τώρα που δεν προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι ευθύνη των πολιτών;»

  • Ερωτηθείς για το αν η άποψη του Παύλου Πολάκη «σαμποτάρει» την προσπάθεια για μαζικό εμβολιασμό και κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε:

«Ο σύντροφος Παύλος Πολάκης έχει την προσωπική του επιστημονική άποψη για τα εμβόλια. Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι υπέρ των εμβολιασμών, ενώ όλο αυτό το διάστημα ζητάμε από τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Εμείς οι ίδιοι, και ο Αλέξης Τσίπρας, πήγαμε από τους πρώτους και εμβολιαστήκαμε. Προσωπικά, σε αυτό το ζήτημα, δεν συμφωνώ με τον Παύλο καθώς πιστεύω ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην πανδημία. 

«Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θεωρώ ότι όσο ο Παύλος δηλώνει πως είναι προσωπική του άποψη και αντιλαμβάνεται την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που κυρίως εκφράζεται από τον Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και δεν προκαλείται καμία ζημιά. Και επειδή με ρωτάτε αν σε αντίστοιχη περίπτωση ο Παύλος, σε μια τέτοια συγκυρία θα ήταν Υπουργός Υγείας, σας απαντώ πως είναι σαφές, ότι ένας πολιτικός χώρος ή και μια Κυβέρνηση, ιδίως σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, πρέπει να λειτουργεί με συλλογικές αποφάσεις που όλοι οφείλουν να τις υλοποιούν ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι».