ΔΗΛΩΣΗ ΟΚΤΩ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ ΠΟΕΠΛΣ

Με μία ακατανόητη Διαταγή που εκδόθηκε την 14-07-21, τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα πρέπει να ασχολούνται με ελέγχους που πραγματοποιούν κανονικά οι εργαζόμενοι στα πλοία των Ναυτιλιακών Εταιρειών.

Οι αρμόδιοι του Αρχηγείου που εκπόνησαν την Aριθ. Πρωτ.: 2132.1/51372/14-7-2021  Δ/γή  μπορούν να μας εξηγήσουν τα εξής:

1)Τα πλοία που βρίσκονται εν πλω υπεύθυνος είναι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα η όχι;

Από πού κι ως που τοποθετούν Λιμενικούς ανά δυάδες  προκειμένου να ελέγξουν εν πλω την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας;

2) Κατά την διάρκεια της επιβίβασης στα πλοία οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των εισιτηρίων και των υγειονομικών πιστοποιητικών των επιβατών  είναι το πλήρωμα και οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές Ναυτιλιακές εταιρείες. Για ποιο λόγο καθίστανται πλέον υπεύθυνα τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. να ελέγχουν με δικά τους μέσα (κινητά τηλέφωνα-smart rhone) και μάλιστα να επιβαρύνονται με την χρήση της κατανάλωσης των δεδομένων;

3) Oι υπογράφοντες την διαταγή αυτή έχουν εντοπίσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να εκτελούν αντίστοιχους καθολικούς  ελέγχους επιβατών σε αεροδρόμια ή σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων;

Ο ρόλος των  στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι να  επεμβαίνουν μόνο εφόσον κληθούν από τους εργαζομένους των Ναυτιλιακών Εταιρειών όταν διαπιστώνουν επιβάτες να μην κατέχουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πιστοποιητικά που τους επιτρέπουν την επιβίβαση στο πλοίο. Αυτό προβλέπεται και στην πρόσφατη Κ.Υ.Α για την διενέργεια ελέγχων σε πλοία αλλά και στον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (Κ.Δ.Ν.Δ).

Καλούμε τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  καθώς και την Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.  να  ανακαλέσουν άμεσα αυτή την διαταγή.

Τα στελέχη του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.  δεν αντέχουν άλλο να επωμίζονται πάρεργα προς διευκόλυνση των ιδιωτικών Ναυτιλιακών Εταιρειών.

Τα μέλη Δ.Σ. ΠΟΕΠΛΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ.Χ –ΚΟΡΙΖΗΣ.Γ –ΚΩΣΤΑΚΗΣ.Μ– ΛΑΖΙΝΟΣ.ΑΛΑΣΚΑΡΗΣ.Γ – ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΑΣ.Γ – ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ.Α– ΤΣΙΑΠΛΙΑΣ.Β