Στα εγκαίνια της 24ης έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου παρευρέθησαν η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου με τον βουλευτή Αργολίδας Σύριζα Π.Σ Γιάννη Γκιόλα και τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα  Π.Σ Αργολίδας, Παπαϊωάννου Τάκη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τον χαιρετισμό της, εξήρε τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη της Επιδαύρου ως βιώσιμου προορισμού, με βιώσιμη ανάπτυξη που θα εισφέρει οικονομικά αποτελέσματα σε περισσότερους και δικαιότερα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των προορισμών.

Ένα «παγκόσμιο διαμάντι» όπως είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο, σημαίνει κάτι παραπάνω από ήλιο, θάλασσα και αμμουδιά» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως τώρα είναι η ώρα να αναπτυχθούν μορφές τουρισμού που συμβάλλουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και  μπορούν να αποφέρουν νέες πηγές εσόδων στις τοπικές κοινωνίες.

Ως βασικό παράδειγμα έφερε αυτό του αγροτουρισμού ο οποίος όπως τόνισε έχει πολυεπίπεδη συνεισφορά στη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

«Ο τουρισμός υπαίθρου γενικότερα, που αναπτύσσεται κοντά στην φύση για να δώσει στον ταξιδιώτη την ευχαρίστηση να βιώσει την αγροτική και φυσική ζωή, συμβάλει αποφασιστικά στον στόχο της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και της ενίσχυσης και διαφοροποίησης του αγροτικού εισοδήματος» δήλωσε και για να γίνει αυτό πρέπει να «εκπαιδεύσουμε τους αγρότες σε νέες μεθόδους καλλιέργειας και νέες καλλιέργειες» ταυτόχρονα όμως να μπουν τα τοπικά προϊόντα στην τουριστική αλυσίδα.

Η κ. Νοτοπούλου χαρακτήρισε λυπηρό το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας της αγροτικής παραγωγής από τον τουρισμό, υποστηρίζοντας πως για να αλλάξει αυτό και να αποτελέσει τομή στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου απαιτούνται συνέργειες παραγωγών και επιχειρηματιών του τουρισμού.

«Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος, με στόχο την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου όσο και της ικανότητάς του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τόνισε.

Ο βουλευτής Αργολίδας Σύριζα ΠΣ, Γιάννης Γκιόλας, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Έκθεση Αγροτουρισμού που διαρκεί ήδη για 24 χρόνια είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχής θεσμός που στηρίχθηκε και ενδυναμώθηκε λόγω του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και τη διαρκή διαχρονική προσπάθεια των παραγωγών, των εκθετών και των Κοινοτήτων και Δημοτικών Αρχών της Επιδαύρου. Βασίστηκε όμως, στο εύφορο της Επιδαύριας γης, τα ποιοτικά της προϊόντα και την εργατικότητα των παραγωγών.

  Στην πορεία του χρόνου αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητο να ανανεωθεί, να εκσυγχρονιστεί σαν ζωντανή και δυναμική οντότητα. Έτσι θα προκληθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα επεκταθεί σε όφελος κυρίως των παραγωγών και των ασχολούμενων με τον Τουρισμό, αλλά και ευρύτερα των κατοίκων όλου του Δήμου.

  Δύο απαραίτητες προϋποθέσεις που θα ωθήσουν και θα ενισχύσουν το θεσμό αλλά και την παραγωγικότητα είναι:

Α. Οι συνεργατικές και συνεταιριστικές ενώσεις, ως φορείς αύξησης της παραγωγικότητας και βελτίωσης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, αναλαμβάνοντας την καλλιέργεια και την τυποποίηση μέχρι και τη διάθεση στον καταναλωτή.

Β. Οι αναγκαίες υποδομές, όπως κυρίως η άρδευση με την ολοκλήρωση του ήδη συντελούμενου έργου μεταφοράς του νερού του Αναβάλου, καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των δευτερευόντων δικτύων, έργα που σχεδιάστηκαν, έγιναν, εκτελούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν χάρη σε προσπάθειες που από κοινού και με σύμπνοια καταβάλλονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις επ’ ωφελεία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής

 Έτσι, η πανέμορφη πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου κάθε ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο, παράλληλα με τις παραστάσεις του Μικρού θεάτρου της Επιδαύρου, θα γίνεται κέντρο πολιτισμού και τουριστικής προσέλευσης, οι παραγωγικοί φορείς της Αργολίδας, η Ελλάδα που παράγει, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα αναδεικνύουν την  ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Επιδαύριας γης, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, δημιουργώντας μια ισχυρή ταυτότητα, στηρίζοντας την τοπική τουριστική αγορά και κοινωνία .

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος παραγωγοί με τα ακόλουθα προϊόντα:

Τοπικά Αγροτικά προϊόντα , προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ηδύποτα, Σαπούνια και καλλυντικά παραδοσιακά παραγόμενα, συνεταιριστικά προϊόντα καθώς επίσης προϊόντα τέχνης, χειροτεχνίας και οικοτεχνίας ντόπιων παραγωγών.