Το δικό του μήνυμα για το άνοιγμα και την πορεία του τουρισμού μας τη φετινή χρονιά, έστειλε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας από τη βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

«Δεν θα μπω στο παιχνίδι εκτιμήσεων για την πορεία του τουρισμού και τα έσοδα, γιατί πολύ απλά όποιος κάνει υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν υπάρχει παγκόσμιος έλεγχος της πανδημίας, κινδυνεύει να διαψευστεί.

Αν υπάρχει ένας στόχος φέτος για τον τουρισμό μας, αυτός είναι να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει τον τουρισμό με ασφάλεια. Να κυριαρχήσει η εικόνα της Ελλάδας ως της χώρας που αποτελεί το απόλυτο brand ασφαλούς προορισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα πρέπει να έχει την αίσθηση πλήρους και ασφαλούς υγειονομικής θωράκισης της χώρας στις πύλες εισόδου αλλά και στους τουριστικούς προορισμούς», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι δεν αναιρεί μία από τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελεύθερη κυκλοφορία, αλλά αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια.

Ο κ. Κόνσολας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό πιστοποιητικό τέθηκε και πέρυσι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε  συνεργασία που είχαν με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά η Ευρώπη δεν ήταν ακόμα έτοιμη και ώριμη να το υιοθετήσει ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Πρωθυπουργό, που όπως είπε: «κατέστησε προσωπικό του στοίχημα την θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Το έθεσε σε επίπεδο κορυφής, το συνέδεσε με μια ισχυρή και πειστική επιχειρηματολογία που έκαμψε τις αντιστάσεις και τις ενστάσεις που υπήρχαν».

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στην υποχρέωση αρνητικού μοριακού ή rapid test για τους τουρίστες κατά την αναχώρησή τους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ετοιμότητας και επάρκειας των δομών  υγείας στους τουριστικούς προορισμούς και σε όλα τα νησιά να διαθέσουν αλλά και να διενεργήσουν τα τεστ, διευκολύνοντας την αναχώρηση των επισκεπτών μας, κάτι που  σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με αναλώσιμα και επαρκή αριθμό τεστ, αλλά και να έχουν ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό για να εκδίδουν τα αποτελέσματα.