Τερματισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας και επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων και των συνεστιάσεων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Οι αλλαγές αυτές είναι συνέχεια των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν στις 27 Μαΐου του 2021 και οι οποίες έχουν ρυθμιστεί με διάταγμα.

Στο μεταξύ, από αύριο αίρεται και ο περιορισμός του ορίου του 50% φυσικής παρουσίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τμήματα/οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουνίου επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων γάμων και βαφτίσεων σε υποστατικά εστίασης ή ξενοδοχειακές μονάδες ή σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων, τηρουμένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων γάμων και βαφτίσεων για 200 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή 350 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο. Θα επιτρέπεται ακόμα η δεξίωση/cocktail party με 250 άτομα ανά πάσα στιγμή μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Σε περιπτώσεις διεξαγωγής γευμάτων/δείπνων γάμων και βαφτίσεων σε οικίες θα πρέπει να προσκομίζεται αποδεικτικό στοιχείο διενέργειας γάμου/βάφτισης (π.χ. πρόσκληση), όπως επίσης και τα διαθέσιμα τετραγωνικά της οικίας, έτσι ώστε να καθοριστεί ο μέγιστος αριθμός παρευρισκόμενων βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου.

Τα στοιχεία θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά ατο ~healthservices@mphs.moh.gov.cy για έγκριση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση είναι η προσκόμιση SafePass.

Επιπλέον, επιτρέπεται η πρόσβαση όλων των προσώπων σε κολυμβητήρια, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου, από την Πέμπτη θα επιτρέπεται η διενέργεια λαϊκών πανηγυριών σε εκκλησίες στη βάση των πρωτοκόλλων που ισχύει για τις λαϊκές αγορές, ενώ η επαναλειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων και άλλων παρόμοιων διαμορφωμένων χώρων, καλοκαιρινών σχολείων και παιδικών κατασκηνώσεων θα επιτρέπεται επίσης από τις 16 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιουνίου, επιτρέπονται μεταξύ άλλων η παρουσία σε οικίες ατόμων με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων, η φυσική παρουσία προσώπων σε κλειστούς χώρους, όπως θρησκευτικής λατρείας, καζίνο, χώρους διεξαγωγής συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, θέατρα, αμφιθέατρα και άλλους χώρους παραστατικών τεχνών καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας του κάθε χώρου.

Σημειώνεται ακόμα ότι επαναλειτούργησαν από 1η Ιουνίου οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων εστίασης, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.