Eξαιρετικό value for money προσφέρει η Ελλάδα στους Γερμανούς ταξιδιώτες, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Die WELT, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 8 ευρωπαϊκές χώρες όπου το «γερμανικό» ευρώ έχει τη μεγαλύτερη αξία, κάνοντας τις διακοπές φθηνές.

Από τον υπολογισμό της αγοραστικής δύναμης που έχει ένα ευρώ στις ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή των Γερμανών είναι η Τουρκία, όπου το νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 16% από τα μέσα Μαρτίου. Έτσι, η Τουρκία προσφέρει τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη ανά ευρώ, με ένα ευρώ να έχει σχεδόν τριπλάσια αξία, στα 2,82 ευρώ.

Ακολουθεί η Πολωνία (1,81 ευρώ) και η Ουγγαρία (1,71 ευρώ).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με το ευρώ των Γερμανών να έχει αξία 1,28 ευρώ.

Έπονται η Σλοβενία, η Πορτογαλία (1,25 ευρώ), η Ισπανία (1,13 ευρώ) και η Ιταλία (1,07 ευρώ).

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,υπήρξε υποτίμηση της αξίας του νομίσματος εξαιτίας της πανδημίας αλλά και άλλων παραγόντων. Την ίδια ώρα, τα επίπεδα τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τη Γερμανία και γι’ αυτό οι διακοπές των Γερμανών σε ορισμένες χώρες είναι ιδιαίτερα φθηνές.

Η έρευνα έγινε βάσει δεδομένων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) σχετικά με την αγοραστική αξία του ευρώ. 

Ενώ οι διακοπές προς το παρόν είναι ιδιαίτερα οικονομικές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – σύμφωνα με τη WELT αυτό δεν ισχύει τόσο για τα πακέτα διακοπών όσο για τα ατομικά ταξίδια – τα επίπεδα τιμών σε άλλες χώρες είναι σημαντικά υψηλότερα από της Γερμανίας. 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του OECD, οι διακοπές των Γερμανών σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ελβετία, η Δανία και η Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα ακριβές, επομένως κάθε ευρώ θα αποφέρει λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Δείτε τον πίνακα :

pibpibpibpbipdfgvpidpfgds