H παροχή κινήτρων ως μέθοδος  παρακίνησης για να εμβολιαστούν οι πιο διστακτικοί δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα οι παροχές έχουν πάρει άλλη διάσταση καθώς προσφέρονται από κοτόπουλα, αγελάδες και donuts μέχρι αυτοκίνητα και μετρητά.

Ας δούμε τι κερδιζουν όσοι εμβολιάζονται ανα την υφήλιο:

  • Ινδονησία

Σε αγροτικές περιοχές της Ινδονησίας, που βρίσκεται στα πρόθυρα «καταστροφής» λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, οι τοπικές Αρχές προσφέρουν δωρεάν … κοτόπουλα σε άτομα άνω των 45, προκειμένου να κάμψουν τους δισταγμούς τους για το εμβόλιο.

  • Ολλανδία

Μια παραδοσιακή λιχουδιά στην Ολλανδία, βαρέλια με ρέγγες με πίκλες, διανεμήθηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19.

  • Καναδάς

Στην επαρχία της Αλμπέρτα στον δυτικό Καναδά -που εκτός από την πανδημία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες και στο έλεος ενός πρωτοφανούς καύσωνα- οι Αρχές έχουν στήσει λοταρία προσφέροντας σε όσους προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τρεις ευκαιρίες να κερδίσουν από 1 εκατ. δολάρια.

  • ΗΠΑ

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον, που νομιμοποίησε τη χρήση κάναβης το 2012 για διασκέδαση, προσφέρει «τσιγαριλίκια για εμβόλια». Η προωθητική αυτή καμπάνια ξεκίνησε προ ημερών και τελειώνει τον Ιούλιο.

Στη Νέα Υόρκη, στο μεταξύ, – που από τα μέσα του μήνα ανασαίνει ελεύθερα μετά την άρση περιοριστικών μέτρων – ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο επιτρέπει στους εμβολιασμένους να βγάλουν τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και δίνει μπόνους 100 δολ. Σε τοπικούς συλλόγους για κάθε δημότη, που θα κάνει με παρότρυνσή τους το εμβόλιο. Παράλληλα έχει οργανωθεί λοταρία με έπαθλο πέντε εκατ. στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Οχάιο (πέντε λοταρίες του ενός εκατ. δολαρίων για όσους κάνουν και τις δύο δόσεις εμβολίου και μία πλήρης υποτροφία για εμβολιασμένους εφήβους) και την Καλιφόρνια (συμμετοχή σε λοταρία 1,5 εκατ. δολαρίων)

Ρευστό και ρεπό από εταιρείες στις ΗΠΑ

Στη μάχη συστρατεύονται και μεγάλες εταιρείες, όπως η Delta Airlines, η JP Morgan Chase και η Saks, που προσφέρουν πρόσθετο ρεπό σε όσους υπαλλήλους τους κάνουν το εμβόλιο, ενώ άλλες προσφέρουν μετρητά όπως η Amazon (έως 80 δολάρια), η Walmart (75$), η Publix (125 $) και η American Airlines (50$ συν ένα ρεπό).

  • Ιράκ

Τον περασμένο Μάιο μια καφετέρια στη Βαγδάτη πρόσφερε δωρεάν καφέ σ’ όσους πελάτες είχαν μαζί τους αποδεικτικό εμβολιασμό με τον ιδιοκτήτη της, Γιασέρ Αλάα, να παροτρύνει την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά του με ανάλογες πρωτοβουλίες.

  • Ρωσία

Η Μόσχα κληρώνει πέντε αυτοκίνητα εβδομαδιαίως για εμβολιασμένους, συνολικά 20 οχήματα προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των απρόθυμων.

  • Ρουμανία

Όσοι κάνουν μια δόση εμβολίου επιβραβεύονται μ’ ένα σάντουιτς με λουκάνικο

  • Σερβία

Τον περασμένο μήνα οι πρώτοι 100 που έκαναν το εμβόλιο σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, έλαβαν ως δώρο ένα εκπτωτικό κουπόνι αξίας 3.000 δηναρίων (κάπου 25 ευρώ), ενώ ο πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε ότι κάθε πολίτης που θα κάνει το εμβόλιο θα λαμβάνει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.

  • Χονγκ Κονγκ

Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ προσφέρουν πολυτελή βραβεία από ένα διαμέρισμα αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ μέχρι αυτοκίνητο Tesla και ράβδο χρυσού 24 καρατίων.

  • Ταϊλάνδη

Στην αγροτική περιοχή Μάε Τσάεμ της Ταϊλάνδης οι Αρχές κληρώνουν έως και 27 αγελάδες – μια εκστρατεία που στέφθηκε με επιτυχία καθώς σχεδόν οι μισοί από τους 1.400 κατοίκους της περιοχής έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

  • Κίνα

Κινέζοι λαμβάνουν δωρεάν καρτέλες με αυγά προκειμένου να εμβολιαστούν. Μια αφίσα που κυκλοφόρησε στο δημοφιλές στην Κίνα μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo ανέφερε ότι οι άνω των 60 που θα κάνουν το εμβόλιο «μπορούν να λάβουν δωρεάν έως και δύο καρτέλες με φρέσκα αυγά».