Ένα πρώτο ενθαρρυντικό crash test ήταν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για τη Μεσσηνία,  δημιουργώντας αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς. Οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία επιτεύχθηκαν χάρη στους Έλληνες ταξιδιώτες στους οποίους και εναποθέτονται οι ελπίδες για τη διάσωση του κλάδου στην περιοχή, δεδομένου ότι η κίνηση από το εξωτερικό παραμένει καθηλωμένη λόγω της αβεβαιότητας της βρετανικής αγοράς και άλλων αγορών της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες επιμένουν να κρατούν την Ελλάδα στις πορτοκαλί και κίτρινες λίστες. 

Η οδική πρόσβαση, που παραμένει σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, αλλά και ο οικογενειακός χαρακτήρας των διακοπών αποτελούν βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, η οποία, παράλληλα,  διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος αλλά και για το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό της απόθεμα. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), που διενήργησε η MINDHAUS, περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν την πραγματοποίηση των διακοπών τους σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς.

Τα ενθαρρυντικά για τη Μεσσηνία στοιχεία είναι ότι στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για να επισκεφθούν προορισμούς με λιγότερο κόσμο. Επιπλέον, το 51% δηλώνει πως επιθυμεί να ταξιδεύει περισσότερο σε περιόδους διαφορετικές από εκείνες της εποχιακής κορύφωσης του τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή στα νέα αυτά δεδομένα μπορεί , με την κατάλληλη προβολή, να δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου που, εάν επιτευχθεί, θα εξισορροπήσει την καθυστερημένη έναρξη, λόγω των συγκυριών που παρατηρείται από το εξωτερικό.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η πανδημία, πέρα από τις ζημιές που προκάλεσε στον Τουρισμό, ανέδειξε και ευκαιρίες ως προς τα κριτήρια αναζήτησης νέων προορισμών. Η Μεσσηνία προσφέρει τα εχέγγυα που η διεθνής ταξιδιωτική βιομηχανία αναζητά. Και εκεί βασίζονται οι ελπίδες των επαγγελματιών της περιοχής που όλο αυτό το μακρύ διάστημα της πανδημίας απέδειξαν ότι έχουν συνέπεια στην εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων και σέβονται τους επισκέπτες τους προτάσσοντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διακοπών που, σήμερα, Έλληνες και ξένοι αναζητούν.