Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα παιδιά των εμβολιασμένων γονιών θα πρέπει να εξαιρούνται από τον κανονισμό καραντίνας στα ταξίδια διακοπών στην Ευρώπη.

Αυτό επισήμανε η Κομισιόν σε ανανέωση των επίσημων συστάσεων περί ελευθερίας ταξιδιών στην ΕΕ, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Εάν οι γονείς δεν πρέπει να απομονωθούν, για παράδειγμα λόγω του εμβολιασμού τους, αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τα παιδιά τους, υπογράμμισε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ένας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Εάν πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης, όπως το Johnson & Johnson, θα ισχύει η ίδια προθεσμία μετά τον εμβολιασμό με τη μοναδική δόση.

Με τις συστάσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη της ΕΕ, η Κομισιόν επιχειρεί να διασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο ενιαίους κανονισμούς στην Ευρώπη.

Τονίζει επίσης ότι οποιοσδήποτε διαθέτει πιστοποιητικό κορωνοϊού της ΕΕ, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να εξαιρείται από πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν μόνο εάν κρίνονται αναγκαία λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα θα περιορίζονται σε τεστ πριν την αναχώρηση. Πιστοποιητικό χορηγείται σε οποιονδήποτε έχει κάνει πρόσφατο τεστ, έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από κορωνοϊό.

Το ψηφιακό διαβατήριο της ΕΕ θα εφαρμοστεί επισήμως την 1η Ιουλίου και ήδη ορισμένες χώρες το εφαρμόζουν πιλοτικά. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, περιμένουμε ότι τα κράτη-μέλη θα κάνουν τη βέλτιστη χρήση του εργαλείου αυτού.