O δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε το σχέδιο κατάρτισης φακέλου υποψηφιότητας της πόλης στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας.

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο περιλαμβάνει, ήδη, 180 πόλεις από 72 χώρες. Η υποβολή της υποψηφιότητας περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας φόρμας με 15 πεδία,στα οποία η εκάστοτε υποψήφια πόλη εκθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιλεγεί.

Για να θέσει υποψηφιότητα μία πόλη θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Ο τομέας της γαστρονομίας της να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και να χαρακτηρίζει το αστικό κέντρο ή την ευρύτερη περιοχή της υποψήφιας πόλης

– Να διαθέτει μία δραστήρια γαστρονομική κοινότητα με σημαντικό αριθμό παραδοσιακών εστιατορίων και διακεκριμένων σεφ

– Να γίνεται χρήση τοπικών προϊόντων κατά την παρασκευή εδεσμάτων παραδοσιακής κουζίνας. Να γίνεται χρήση τοπικής τεχνογνωσίας και παραδοσιακών γαστρονομικών πρακτικών και μεθόδων κατά την παρασκευή των εδεσμάτων

– Να διαθέτει παραδοσιακές αγορές τροφίμων και παραδοσιακή βιομηχανία τροφίμων

– Να διαθέτει σημαντική παράδοση στη διοργάνωση γαστρονομικών φεστιβάλ, διαγωνισμών και άλλων διοργανώσεων με σημαντική απήχηση αλλά και στην απονομή γαστρονομικών βραβείων

– Να επιδεικνύει σεβασμό προς το περιβάλλον και να προωθεί τη χρήση και κατανάλωση βιώσιμων, τοπικών προϊόντων

– Να προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας μέσα από τους εκπαιδευτικούς της θεσμούς και να συμπεριλαμβάνει προγράμματα διατήρησης της βιοποικιλότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών μαγειρικής.