Η απουσία πολιτικών για τη Νησιωτικότητα είναι πια κύριο χαρακτηριστικό αυτής της Κυβέρνησης, σχολιάζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η ΝΔ, όχι μόνο δεν προχώρησε στην εφαρμογή μόνιμων μέτρων για τη στήριξη των νησιωτών, αλλά τους γύρισε εντελώς την πλάτη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική τους συνοχή. 

Τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία σχετικά με μεγάλα ανεξόφλητα ποσά από δρομολόγια τα οποία καλύπτονται από το Κράτος για τη σύνδεση των μικρών νησιών, ύψους άνω των 50εκ €, που το Υπουργείο Ναυτιλίας χρωστά στα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δημιουργούν προβληματισμούς και μεγάλη αναστάτωση στα νησιά αναφορικά με την μελλοντική εξασφάλιση της ομαλής συνδεσιμότητάς τους. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σε παρέμβαση του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τονίζει ότι η κάλυψη του κόστους των δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος για τη στήριξη της Νησιωτικότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών.

Η παρατεταμένη αβουλία του Υπουργείου για την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών και η αδυναμία συγκρότησης ενός συνολικού πλαισίου στήριξης των θαλάσσιων επιβατηγών μεταφορών της χώρας, δημιουργεί κινδύνους και αρνητικές συνέπειες στη διασύνδεση των νησιών και στην εξυπηρέτηση του τουρισμού, ιδίως μέσα σε μια τόσο κρίσιμη σεζόν, σχολιάζει. Ενώ παράλληλα σημειώνει, πως οι καθυστερούμενες ακάλυπτες οικονομικές υποχρεώσεις του Κράτους μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στο τοπίο της Ακτοπλοΐας και στις θέσεις εργασίας χιλιάδων ναυτικών. 

Η Νησιωτικότητα, η ακτοπλοΐα και το μέλλον των νησιών μας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα, επικοινωνιακού και μόνο τύπου παρεμβάσεις και αερολογίες. Άμεσα και πριν να είναι αργά για την ανάπτυξη και τη ζωή των νησιών μας, το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από την επαναφορά του μέτρου προκαταβολής των μισθωμάτων των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας, με την κατάθεση των δικαιολογητικών, και με την άμεση εξόφληση των ήδη οφειλόμενων ποσών.