Οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των περιφερειών της χώρας  και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειακές Αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης, συζητήθηκαν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο τον εθνικό διάλογο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Εν’ όψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης συζητήθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.
Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους αιρετούς είπε: “Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε. Δεν θέλω η εισήγησή μου να είναι τυπική. Έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία, και στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουν με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα”.
Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.
Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο οφείλει να θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια, θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς. Στο διάλογο αυτό θα συμμετέχουν περιφερειακοί θεσμοί, κοινωνικοί φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο-προϊόν ευρύτερων συναινέσεων.
Για την επιτυχία του διαλόγου αυτού, αποκτά κρίσιμη σημασία ο ρόλος των Περιφερειών, και των Περιφερειαρχών προσωπικά, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν με την ειδική τους γνώση επί των προβλημάτων, των αναγκών και των δυνατοτήτων της κάθε περιφέρειας.
Η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για το εθνικό καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χώρα μας.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο “στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος”, το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το “νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο”.
Χαρακτήρισε “μείζον εθνικό ζήτημα” την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα “δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση”.
“Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες”
, είπε και πρόσθεσε: “Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφκό επίπεδο”. Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: “Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου”.
Την ικανοποίηση τους για την αναγνώριση του ρόλου που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν οι περιφερειάρχες.
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εξέφρασαν οι περισσότεροι περιφερειάρχες στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν άμεσα τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια (ένα σε κάθε περιφέρεια), στα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς θα καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, από τη σύνθεση των οποίων θα διαμορφωθεί στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύριο ζητούμενο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Περιφερειάρχες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, αναγνώρισαν ως θετικό το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση θα ξεκινήσει “από κάτω προς τα πάνω”, από το τοπικό και το περιφερειακό προς το εθνικό και όχι αντίστροφα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για ευρεία γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τις περιφέρειές τους (αγροτικά, τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, δασικοί χάρτες, μεταφορές κ.λπ), με αιχμή την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τις καθυστερήσεις των έργων που αυτή προκαλεί.
“Όλη η Ελλάδα ήταν εδώ. Και ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να ακούσει με τη φωνή των περιφερειαρχών κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από την τρίωρη συνάντηση, ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας “παραγωγικής επανάστασης, προκειμένου να αφήσουμε πίσω τον δρόμο της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας”. Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση “δόθηκε το μήνυμα της τόλμης να ξεφύγουμε πλέον οριστικά από τη μετρολογία των μνημονίων και να μπούμε στις πραγματικές ανάγκες και στο εθνικό παραγωγικό μοντέλο και στην πραγματική οικονομία”.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέφερε ότι “το ελληνικό κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, καθυστερημένα, και ουσιαστικά για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται ότι χρειαζόμαστε μία σύζευξη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν, καθώς λόγω της θέσης τους, γνωρίζουν καλά την κοινωνική πραγματικότητα, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και βάζουν στόχους αναπτυξιακούς για την τοπική κοινωνία”. Επισήμανε επίσης την ανάγκη “να προχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να δοθεί στις Περιφέρειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνος ο ρόλος που θα είναι επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δοκιμάζονται και από την κρίση χρέους και από την κρίση πολιτικής”. 
Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, εξέφρασε την ανάγκη “να κερδίσουμε το στοίχημα και ως χώρα και ως περιφέρειες”, ενώ προσέθεσε ότι το ζητούμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι “να μπορέσουμε οι επιτελικού χαρακτήρα σχεδιασμοί να μην φαντάζουν ως μία πολυτέλεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σκληρή καθημερινότητα με μέτρα και πολιτικές εφαρμόσιμες”.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι εντός του 2018 θα έχουν αρχίσει τα έργα κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου και του βόρειου οδικού άξονα του νησιού.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν:
Κωνσταντίνος Αγοραστός
, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής
Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Αλέξανδρος Καρχιμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος
Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Χριστίνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
Γιώργιος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στην σύσκεψη:
Πάνος Σκουρλέτης,
Υπουργός Εσωτερικών
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης