Η μικρότερη ελληνική αεροπορική εταιρεία απέκτησε έξι νέα Airbus A320neo σε χαμηλή τιμή και πλέον ανοίγει φτερά για δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού. Παίρνει θέση και στο αεροδρόμιο Heathrow.

Αν μια αεροπορική εταιρεία κατάφερε να μετατρέψει σε ευκαιρία την πρωτοφανή για τον κλάδο κρίση της πανδημίας, αυτή ήταν η Sky Express: η ελληνική αεροπορική εταιρεία ήταν το 2020 ο μοναδικός αγοραστής αεροσκαφών της Airbus, αποκτώντας σε χαμηλή τιμή έξι ολοκαίνουρια Airbus A320neo και πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για το εξωτερικό, μπαίνοντας σταδιακά και σε δημοφιλή εμπορικά δρομολόγια.

Η Sky Express άρχισε να πετά το 2005, αποκτώντας μεγάλη εξειδίκευση στις άγονες και επιδοτούμενες γραμμές με μικρά και ευέλικτα ελικοφόρα, ενώ πλέον με προσεκτικά βήματα ανοίγεται και σε σημαντικούς διεθνείς προορισμούς υψηλών προδιαγραφών.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 εγκαινίασε την πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη με Airbus A320neo, τον Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησε καθημερινή πτήση Αθήνα – Λάρνακα, ενώ την περασμένη Κυριακή εγκαινίασε την παρθενική της πτήση για τη δυτική Ευρώπη, με τη γραμμή Αθήνα – Βρυξέλλες. Πρόκειται για πτήση που θα πραγματοποιείται έξι ημέρες την εβδομάδα, ενώ αποτελεί ένα στοίχημα για την εταιρεία, που αποκτά παρουσία σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Ε.Ε.

Η εξαγορά των έξι ολοκαίνουριων Airbus A320neo είναι στρατηγική κίνηση που αναβαθμίζει σημαντικά το πτητικό εκτόπισμα της κρητικής εταιρείας, επιτρέποντάς της πλέον να διεκδικήσει μερίδια σε δημοφιλή και λίαν εμπορικά δρομολόγια. Έτσι, η εταιρεία ανακοίνωσε νέες συνδέσεις με το Παρίσι, τη Λυών και τη Νάντ για τον Ιούνιο. Στις 5 Ιουνίου 2021, η Sky Express θα προσφέρει πτήση κάθε Σάββατο μεταξύ του αεροδρομίου Αθηνών και του Παρισιού – CDG, με Airbus A320neo.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διεθνή της παρουσία με την έναρξη δρομολογίων από το Ηράκλειο Κρήτης για Αμβούργο και Ντόρτμουντ, ενώ στα σχέδια είναι πτήσεις και για Λυών και Νάντη.

Συνάμα, η εταιρεία έχει αποκτήσει χρονοθυρίδα (slot) για πρόσβαση και καθημερινή πτήση προς το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, εξασφαλίζοντας θέση σε ένα από τα πλέον εμπορικά αεροδρόμια του κόσμου, επίτευγμα μεγάλο για το μέγεθός της. Η εταιρεία, αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, σχεδιάζει να ξεκινήσει δρομολόγια και προς τη βρετανική πρωτεύουσα.

Το πρώτο από τα έξι αεροσκάφη A320neo που είχε παραγγείλει η εταιρεία παραδόθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020 και πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική πτήση από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου 2020, ενώ το έκτο θα παραληφθεί μέσα στον Ιούνιο 2021.

Η συμφωνία για την εξαγορά των έξι Airbus A320neo είναι μια μεγάλη επένδυση που σε τιμές τιμοκαταλόγου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση που η διοίκηση της εταιρείας μελετούσε καιρό, ενώ η κρίση επέσπευσε την απόκτηση των αεροσκαφών, λόγω και των μειωμένων τιμών που υπάρχουν διεθνώς. Έως τώρα, ο στόλος της Sky express αποτελούνταν από 11 ιδιόκτητα ελικοφόρα αεροσκάφη τύπου ATR, των 48 και 70 θέσεων, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Θα φτάσει τους 40 προορισμούς φέτος

Η Sky express διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προορισμών στο εσωτερικό της χώρας, πετώντας σε 34 προορισμούς, ενώ με το άνοιγμα στο εξωτερικό που θα κάνει το καλοκαίρι του 2021 θα φτάσει συνολικά τους 40 προορισμούς. Την τελευταία πενταετία έχει κάνει σημαντικά άλματα, όπως μαρτυρά ο αριθμός των επιβατών, που από τους 70.000 το 2015, έφτασε σε 1,2 εκατομμύρια το 2019, με πάνω από 32.000 πτήσεις. Επίσης, έχει δημιουργήσει γραμμές διασύνδεσης με εταιρείες όπως η KLM – AirFrance – Qatar Airways – Middle East Airlines – Cyprus Airways.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο της υγειονομικής κρίσης η Sky express διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του πτητικού της έργου, κερδίζοντας με βάση τα στοιχεία του Eurocontrol μία θέση στην πρώτη 20άδα των αεροπορικών εταιρειών που εκτελούσαν πτήσεις την περίοδο της πανδημίας, στηρίζοντας απομονωμένες περιοχές της χώρας μας. Η Sky Express σήμερα απασχολεί 221 εργαζόμενους.

Η συνεργασία με τον όμιλο HotelBrain

Τον Νοέμβριο του 2020, ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο HotelBrain, με στόχο τη δημιουργία συνδυαστικών τουριστικών πακέτων και υπηρεσιών boutique με καθετοποιημένο προφίλ και ολιστική προσέγγιση σε όλο το φάσμα που περιλαμβάνει ο χώρος της φιλοξενίας. Ο όμιλος Hotel Brain παρέχει υπηρεσίες management ξενοδοχείων και ευρύτερης διαχείρισης στο χώρο της φιλοξενίας.

Η στρατηγική συνεργασία των δυο ομίλων θα μετουσιωθεί και σε μετοχική, με τον όμιλο IOGR (μητρικός της Sky express) να αποκτά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, στρατηγικό μειοψηφικό ποσοστό στη μητρική εταιρεία του ομίλου HotelBrain. Η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί προς το παρόν, καθώς η πανδημία συνεχίζει να καθυστερεί σχεδόν όλα τα projects που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η Sky Express και ο Όμιλος Επιχειρήσεων IO GR

H Sky Express έχει ιστορία 16 ετών καθώς ιδρύθηκε το 2005 με βάση το Ηράκλειο Κρήτης και αποτελεί μια περιφερειακή αεροπορική εταιρεία που λειτουργεί συμπληρωματικά στην Aegean Airlines και στην Olympic Air. Ιδρύθηκε και διοικείται από επαγγελματίες στον αεροπορικό χώρο με μακρά εμπειρία στις δημόσιες αερομεταφορές, τον Μιλτιάδη Τσαγκαράκη, πρώην Γενικό Διευθυντή και κυβερνήτη της Ολυμπιακής και τον Γιώργο Μαυραντωνάκη, πρώην Γενικό Διευθυντή Λειτουργικής Υποστήριξης και Υπόλογο Διευθυντή των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Τα χρώματα και το έμβλημα της εταιρείας συμβολίζουν τη σημαία της ανεξάρτητης Κρήτης (1898-1908). Το Handling της Sky Express το έχει αναλάβει η Swissport ενώ η πρώτη εμπορική πτήση εκτελέστηκε την 18 Ιουλίου 2005 από το Ηράκλειο προς τη Ρόδο.

Η εταιρεία ανήκει στον Όμιλο επιχειρήσεων IO GR, του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου. Πρόκειται για όμιλο επιχειρήσεων που πλην της Sky express έχει ισχυρή παρουσία στην επίγεια εξυπηρέτηση με την SKY serv. Επίσης δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, στα logistics, στην ενέργεια, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον πρωτογενή τομέα μέσω της Terra Creta που ασχολείται με την παραγωγή, την τυποποίηση και την εξαγωγή ελαιόλαδου. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί πάνω από 5.500 εργαζόμενους.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του ομίλου καλύπτει ο κλάδος των αερομεταφορών, τόσο στο πτητικό σκέλος με την Sky express, όσο και της επίγειας εξυπηρέτησης, με την SkyServ, με παρουσία σε 36 αεροδρόμια της χώρας και πελάτες περισσότερες από 250 αεροπορικές εταιρείες.