Χωρίς απαντήσεις , χωρίς σχέδιο , χωρίς συναίσθηση ευθύνης γι άλλη μια φορά ο Υπουργός Τουρισμού στην Βουλή.

Χωρίς απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους Ξεναγούς, τα τουριστικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες, προσήλθε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί

Ο κ. Θεοχάρης πανηγύρισε για το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του Τουρισμού, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να παρουσιάσει στη Βουλή γι’ ακόμη μία φορά καθώς αρκείται στο «βλέποντας και κάνοντας».

Επιχείρησε μάλιστα να πείσει πως η κατάσταση είναι ρόδινη την ώρα που οι Ξεναγοί εκπέμπουν κραυγή αγωνίας καθώς τα φετινά πρωτόκολλα αποτελούν ταφόπλακα για τον περιηγητικό τουρισμό και από την άλλη μεριά προσπαθούν  να επιβιώσουν με μηδενική στήριξη από την Πολιτεία.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ιδιαίτερα το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία τα οποία εκδόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει πέρυσι και επιπλέον έχουν  περιορισμένη διάρκεια, μόλις 10 ημερών μετά και τη σημερινή παράταση.

«Είχαμε την ελπίδα» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου ότι «σήμερα θα είχατε δημοσιεύσει πρωτόκολλα που θα διόρθωναν τις αστοχίες που κοστίζουν στον ελληνικό τουρισμό, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Δυστυχώς με την κυβέρνησή σας πεθαίνει μέχρι και η ελπίδα» σχολίασε.

Το Υπουργείο όφειλε να παρέμβει για την εφαρμογή ρεαλιστικών πρωτοκόλλων που θα εξασφαλίζουν την ομαλή ροή και επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Η Τομεάρχης Τουρισμού σχολίασε τις διαρκείς αντιφάσεις της κυβέρνησης στις αποφάσεις που λαμβάνει σχολιάζοντας πως « η κυβέρνηση δεν έχει συνεννοηθεί επαρκώς για το που κολλάει ο κορονοϊός. Μόνο στα μουσεία; Ή μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους;»

Άλυτο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα οργάνωσης και προώθησης των τουριστικών πακέτων λόγω αβεβαιότητας και αυξημένου κόστους. Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε ότι σε ένα τουριστικό λεωφορείο μπορούν να επιβαίνουν 42 άτομα, όμως σε έναν αρχαιολογικό χώρο μπορούν μόνο τα 15 από αυτά ενώ σε ένα μουσείο ακόμη λιγότερα, 8. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα γκρουπ υποχρεώνεται να «σπάσει» σε τουλάχιστον 2 ή 3 επιμέρους για τον αρχαιολογικό χώρο, και σε 4 τουλάχιστον για το μουσείο και να ξεναγηθούν χωριστά από τον ίδιο ξεναγό. Ο χρόνος της ξενάγησης μεγαλώνει, η διεκπεραίωση του προγράμματος γίνεται δύσκολη στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, υποβαθμίζεται η ποιότητα υπηρεσίας και τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν να προωθήσουν εκδρομές με Ξεναγούς τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς ο Υπουργός Τουρισμού δεν μπόρεσε να δώσει καμία απάντηση για το σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα τις διάσπασης του ενιαίου γκρουπ.

Ο Υπουργός Τουρισμού δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις ούτε για το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των Ξεναγών οι οποίοι έλαβαν μόλις 1868 ευρώ για το 2020 και 1068 για το 2021 ενώ ακόμη διεκδικούν αποζημίωση ειδικού των 534 ευρώ για Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Ακόμα περιμένουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο , Απρίλιο, Μάιο του 2021. Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, μάλιστα, το έχει εξαγγείλει δύο φορές, ακόμα, όμως, δεν υπάρχει ΚΥΑ. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αναγνωριστούν τα ένσημα των ξεναγών γι’ αυτούς τους μήνες, οι οποίοι διεκδικούν συνολικά 151 επιπλέον ένσημα για το 2020 και 201 για το 2021. (Τα  800 ευρώ που έλαβαν για το 2020 ήταν χωρίς ένσημα, τα δε 534 ευρώ που έλαβαν για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 ήταν με 50 ένσημα). Με τα ένσημα, όπως έχουν δοθεί έως τώρα, δεν τους καλύπτεται η χορήγηση του τριμηνιαίου χειμερινού επιδόματος ΟΑΕΔ 399 ευρώ για κάθε μήνα, η χορήγηση επιδομάτων (λοχείας, εγκυμοσύνης), ούτε το συνταξιοδοτικό τους επίπεδο.

Ο Υπουργός Τουρισμού δεν έδωσε καμία απάντηση στις ανάγκες για την αποκατάσταση της αδικίας την ώρα που οι Ξεναγοί νιώθουν ξεκρέμαστοι και ξεχασμένοι από την ελληνική πολιτεία.

Δεν έδωσε σήμερα καμία λύση, ούτε στο πρόβλημα επιβίωσής τους, ούτε στο πρόβλημα λειτουργίας της θερινής περιόδου.

«Εύχομαι» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου «να καταλάβετε τι διακυβεύεται, και να μας παρουσιάσετε ένα στοιχειώδες σχέδιο με μια στοιχειώδη λογική, γιατί αυτή τη στιγμή φέρνετε την προσωποποίηση του παραλογισμού».

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αντί να κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση πρέπει να σηκώσετε μανίκια και να δουλέψετε».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρωτολογία στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Την δευτερολογία