Έντονο προβληματισμό κυρίως στους Βρετανούς πολίτες έχουν δημιουργήσει οι ταξιδιωτικές οδηγίες που πρόσφατα ανακοίνωσε η Βρετανική κυβέρνηση με βάση το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη».
Τόσο οι ταξιδιωτικές εταιρείες και πρακτορεία όπως η EasyJet Plc, η Ryanair Holdings Plc και η TUI Plc όσο και οι χώρες υψηλής ζήτησης όπως η Ισπανία και η Ελλάδα οι οποίες βασίζονται στην τουριστική βιομηχανία, προβληματίζονται έντονα από τις ανακοινώσεις της Βρετανικής κυβέρνησης καθώς δεν συγκαταλέγονται – προς το παρόν τουλάχιστον – στη λίστα με τις λεγόμενες “πράσινες χώρες”.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως προχωρά από κοινού στο μαζικό άνοιγμα συνόρων και τουρισμού. Οι Βρυξέλλες ενέκριναν τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και όλες οι χώρες του μπλοκ είναι έτοιμες να τα υποδεχτούν από 1η Ιουλίου εγκαινιάζοντας και επισήμως τη φετινή τουριστική σεζόν.
Η πρακτική της ΕΕ θα έπρεπε να αποτελούσε παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής η χώρα διαθέτει ήδη μηχανισμό και συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής National Health Service θα είναι σε θέση να αποδεικνύει εάν οι πολίτες της είναι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 ή εάν έχουν νοσήσει τους τελευταίους μήνες.
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν η Ευρώπη είναι πρόθυμη να το αποδεχτεί παράλληλα με το δικό της ταξιδιωτικό «free πάσο».
Εάν ναι τότε το γεγονός αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές καθώς εκατομμύρια Βρετανοί θα μπορούσαν να ταξιδέψουν ξανά για απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα του Ευρωπαϊκού νότου.
Αλλά προς το παρόν οι κανόνες σχετικά με χώρες υψηλής ζήτησης συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, προκαλούν τη μεγαλύτερη σύγχυση.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής στις συγκεκριμένες χώρες.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη για τους Βρετανούς καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, συνιστά στους πολίτες ναι μεν να μην ταξιδεύουν σε ορισμένα μέρη στις χώρες αυτές όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα για παράδειγμα, αλλά τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε covid – free μέρη και νησιά τους όπως η Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη αλλά και στα Κανάρια Νησιά.
Το βρετανικό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η χώρα ετοιμάζει την εφαρμογή NHS η οποία θα λειτουργήσει ως διαβατήριο εμβολιασμού. Δυστυχώς, όμως προκύπτουν δύο προβλήματα που μπορούν να παρεμποδίσουν τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής.
Το πρώτο είναι ότι, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαβατήριο για τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει τον πράσινο κατάλογο των χωρών της εάν θέλει πραγματικά να στεφθεί με επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνει τους πολίτες της οι οποίοι δεν θα πρέπει να παραμείνουν σε πολυήμερη καραντίνα μετά το ταξίδι τους ούτε όμως θα επιβαρύνονται οικονομικά με το να κάνουν συνεχώς τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της στις αρχές Ιουνίου.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει σχετίζεται με το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγνωρίσουν το βρετανικό πάσο.
Εάν αυτά τα δύο εμπόδια μπορούν πράγματι να ξεπεραστούν, τότε οι Βρετανοί θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή τους στην Ευρώπη και στους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς της.