Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου το Forum Θαλάσσιος Τουρισμός του ITN News Web TV με συντονιστή τον δημοσιογράφο και διευθυντή της Mact Media Group Γιώργο Καραχρήστο. Σκοπός του Forum είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας και στην ενίσχυση που μπορεί να προσφέρει στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Στην σημερινή πρώτη εκπομπή φιλοξενήθηκαν απόψεις από σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά και σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, μιας μορφής τουρισμού που ομόφωνα οι ομιλούντες τόνισαν πως είναι «κομμένη και ραμμένη» για την Ελλάδα που διαθέτει πάνω από 16.000 ακτογραμμής και χιλιάδες νησιά.

Ειδικότερα τοποθετήθηκαν οι κκ Γεώργιος Βαγγέλας καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας, Μεταφορών και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος γγ Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης βουλευτής Κέρκυρας και αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Νικητιάδης τομεάρχης Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ, Ειρήνη Μήτσιου τομεάρχης Τουρισμού του ΜέΡΑ25, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος Εντεταλμένος Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής, Αλέξανδρος Αλεξάκης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ανταγωνιστικότητας ΠΕ Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης Εντεταλμένος Τουριστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσων, Γιάννης Μαργαρίτης Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Κυριάκος Κώτσογλου Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέλος Οικονομικής Επιτροπής ΠΕ Κρήτης και Νικόλαος Νύκτας Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΕ Βορείου Αιγαίου.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα και στον θαλάσσιο τουρισμό, όπως γενικότερα στον κλάδο. Τις μεγαλύτερες απώλειες μετράει η κρουαζιέρα που μέσα στο 2020 ήρθε αντιμέτωπη με πτώση 95% σε σύγκριση με το 2019. Το yachting αντίθετα είχε μικρότερες απώλειες, καθώς η δυνατότητα διακοπών που προσφέρει με λίγους ανθρώπους, χωρίς συνωστισμό λειτούργησε θετικά για τον κλάδο.

Η ανάπτυξη υποδομών είναι από τα βασικά θέματα που έθιξαν οι αντιπεριφερειάρχες τουρισμού που τοποθετήθηκαν στο Forum, ζήτημα στο οποίο στάθηκαν και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Η δημιουργία μαρίνων με πιο εύκολες διαδικασίες, με λιγότερη γραφειοκρατία και σε ταχύτερους χρόνους είναι από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Όσο αφορά την κρουαζιέρα ειδικά για φέτος τονίστηκε από ομιλητές ότι θα πρέπει να ανακοινωθούν έγκαιρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα λιμάνια και να εφαρμοστούν επίσης έγκαιρα για να μπορούν να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια.

Από πολλές πλευρές ακούστηκε το θέμα του εμβολιασμού του τουριστικού προσωπικού φέτος κατά προτεραιότητα, ώστε να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους, τους τουρίστες και στις τοπικές κοινωνίες και να μην υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων στη χώρα μας που ήδη περνάει δύσκολες στιγμές με την πανδημία.

Το βασικό συμπέρασμα ωστόσο παραμένει ότι ο θαλάσσιος τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας και μπορεί να μεταβάλλει άρδην προς το καλύτερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας με την χάραξη εθνικού σχεδιασμού για τον θαλάσσιο τουρισμό και την δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις στον κλάδο.

Τέλος όσον αφορά την τρέχουσα σεζόν οι εκτιμήσεις ιδίως από την πλευρά των Περιφερειών είναι αρκετά επιφυλακτικές, καθώς ουδείς γνωρίζει ακόμη πότε θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια και ποια θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε δύο μήνες. Από αρκετούς ομιλητές πάντως επισημάνθηκε ότι φέτος ο ιδεατός στόχος είναι το 50% των εσόδων του 2019.

Το Forum Θαλάσσιος Τουρισμός του ITN News Web TV συνεχίζεται αύριο 24/3 με θέμα την Κρουαζιέρα, την Παρασκευή 26/3 με το yachting, την Δευτέρα 29/3 με τις υπόλοιπες μορφές του θαλάσσιου τουρισμού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά την σημερινή εκπομπή στο κανάλι του ITN News Web TV στο youtube.