Εκτενή ανακοίνωση εξέδωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων στον τουρισμό που πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ επισημαίνει και την Έκθεση ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά και αποτελεί ουσιαστικά έναν «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα του τουρισμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η κυρία Νοτοπούλου αναφέρει: «Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα μία εξαιρετικά σημαντική Έκθεση για την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό», που εκπονήθηκε μετά από πρόταση της Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά, την οποία αποδέχθηκαν όλες οι πολιτικές ομάδες.

Στην έκθεση κατατέθηκαν και ενσωματώθηκαν βασικές προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία   και εκφράζονται  οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις προτεραιότητες στην ανάκαμψη του τουρισμού. Η Έκθεση θα  κατατεθεί το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας, είναι η επιβίωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας και της κυβερνητικής ολιγωρίας.

Προκειμένου να ανακάμψει η εθνική μας οικονομία και να στηριχθεί η ελληνική κοινωνία, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις κρίσιμες θέσεις που διατυπώνει η Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο τουρισμό και συγκεκριμένα:

  • Να καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Βιώσιμο τουρισμό,  σε διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους  φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
  • Να αξιοποιήσει πλήρως τους ευρωπαϊκούς  πόρους που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος   Next Generation EU όπου εντάσσεται το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να υλοποιηθεί το εθνικό σχέδιο για τον βιώσιμο τουρισμό.
  • Να εξασφαλίσει την πρόσβαση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αναγκαία χρηματοδότηση τους μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  για την αποτροπή χρεοκοπιών και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Να αντιμετωπίσει  έγκαιρα τις επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, όπως ζητείται από την Κομισιόν και τα  κράτη-μέλη από την Έκθεση, και να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης,  λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο δράσης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα καθολικό πλέγμα οικονομικής στήριξης και κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων  στον τουρισμό, αφενός για να μη χαθούν οριστικά και άλλες θέσεις απασχόλησης, αφετέρου για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μέχρι τη λήξη της πανδημίας αλλά και την επόμενη ημέρα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της  εποχικότητας, της μερικής απασχόλησης και άτυπων μορφών απασχόλησης.

Επαναλαμβάνουμε τέλος για πολλοστή φορά την υποχρέωση της  κυβέρνησης να παρουσιάσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το συνολικό  σχέδιό της  για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2021. Στο πλαίσιο αυτό,  ζητούμε η κυβέρνηση να λάβει  υπόψη της τη  θέση που εκφράζεται ρητά στην Έκθεση για  τεστ κορονοϊού πριν την αναχώρηση στα ταξίδια,  καθώς και διατήρησης των αρνητικών τεστ οριζόντια για όλες  τις αφίξεις επισκεπτών της χώρας μας, ώστε να αποφευχθούν οι λάθος χειρισμοί της προηγούμενης χρονιάς, και να  υπάρξει η  μέγιστη δυνατή προστασία της δημόσιας υγείας και του τουρισμού μας τη φετινή χρονιά», καταλήγει η κυρία Νοτοπούλου.