Η βρετανική εφημερίδα The Guardian φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της εκτενές αφιέρωμα σε δέκα ελληνικούς προορισμούς που δεν «υποφέρουν» από υπερτουρισμό και ενδείκνυνται για διακοπές φέτος στην εποχή της πανδημίας. Ο τουρισμός ανοίγει όπως ανακοίνωσε ο υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρης στις 14 Μαΐου και φαίνεται πως αρκετοί Βρετανοί θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αναζητούν όμως λιγότερο διάσημους προορισμούς της χώρας, ώστε να αποφύγουν τον υπερβολικό συνωστισμό.

Οι συγκεκριμένοι προορισμοί προτείνονται ωστόσο και για τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες, τις γαστρονομικές επιλογές και τα μοναδικά φυσικά τοπία.

Άνδρος

Για την Άνδρο τονίζεται πως βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας, είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και σε αντίθεση με το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο διαθέτει πλούσια βλάστηση, που συνδυάζεται με ωραίες παραλίες και γραφικά χωριά. Παράλληλα σημειώνεται πως το νησί διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σύμπλεγμα μονοπατιών για πεζοπορία.

Εύβοια

Η Εύβοια διαφημίζεται σαν ένας προορισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, με μεγάλη εναλλαγή τοπίων. Όπως τονίζεται στο κείμενο σε κάποια σημεία πιστεύεις πως βρίσκεσαι στην Ελβετία και άλλες περιοχές παραπέμπουν στην Καραϊβική. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στα Λουτρά της Αιδηψού, στην Κάρυστο, στην παραλία Χιλιαδού και στα μονοπάτια της περιοχής.

Γαλαξίδι

Μια περιοχή που ομολογουμένως δεν είναι γνωστή στον εισερχόμενο τουρισμό, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στους Δελφούς. Αυθεντικά ελληνικό, με μακρά ναυτιλιακή ιστορία, νεοκλασσική αρχιτεκτονική, προτείνεται για διακοπές αυθεντικής φιλοξενίας, χωρίς τα πλήθη των τουριστών.

Φολέγανδρος

Διαφημίζεται ως η «κρυφή» Σαντορίνη, με μόλις 765 κατοίκους που προσφέρει τη δυνατότητα για χαλαρές στιγμές με μαγευτικά τοπία και γραφικές εικόνες στη μεσαιωνική χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σπήλαιο της Χρυσοφιλιάς και στο ηλιοβασίλεμα από την εκκλησία της Παναγιάς.

Λέρος

Η Λέρος είναι εξαιρετικά θετικό που βρίσκεται στο αφιέρωμα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπέφερε και από τις μεταναστευτικές ροές. Χαρακτηρίζεται ως «όαση ηρεμίας» με πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Κύθηρα

Το νησί της Αφροδίτης βρίσκεται και αυτό στην λίστα του Guardian. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι μπορεί να φθάσει κανείς στα Κύθηρα με πτήση από Αθήνα, αλλά προτείνεται αντ’ αυτού το οδικό ταξίδι στην Πελοπόννησο και η άφιξη στο νησί με το φέρι μποτ.

Αστυπάλαια

Ειδυλλιακός προορισμός για αποδράσεις θεωρείται η Αστυπάλαια. Τονίζεται πως το νησί έχει καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και η φιλοξενία είναι γενναιόδωρη και αυθεντική.

Σύρος

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ίσως αποτελεί έκπληξη για την ένταξη της στο συγκεκριμένο αφιέρωμα. Βεβαίως δεν έχει τον εισερχόμενο τουρισμό που έχουν άλλοι προορισμοί των Κυκλάδων και πάντως ως πρωτεύουσα η Ερμούπολη δεν είναι σε καμία περίπτωση «έρημη πόλη», όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά όλη την διάρκεια του χρόνου. Τονίζονται όμως ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της, οι μοναδικές ομορφιές που διαθέτει η Σύρος που σίγουρα την κάνουν να ξεχωρίζει.

Πήλιο

Αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων χειμώνα και καλοκαίρι, συστήνεται τώρα και στο βρετανικό κοινό. Υπερθεματίζεται ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αλλά και οι ιδιαίτερες γαστρονομικές επιλογές της περιοχής. Αναφορά γίνεται και σε δρώμενα της περιοχής, όπως το φεστιβάλ μουσικής στον Άγιο Λαυρέντιο.

Μάνη

Ιστορία, τοπία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι το σπήλαιο του Δυρού και όμορφες παραλίες καταγράφονται στα συν της Μάνης για να την επισκεφθεί κανείς. Σημειώνεται πως η περιοχή διαθέτει πολλά καταλύματα απομονωμένα μέσα σε ελαιώνες για όσους δεν επιθυμούν πολλές κοινωνικές επαφές.

Το βρετανικό αφιέρωμα επιβεβαιώνει ότι που συχνά επαναλαμβάνεται ότι η κρίση γεννά και ευκαιρίες. Πράγματι οι προορισμοί που δεν είναι τόσο γνωστοί στο εξωτερικό και δεν έχουν μαζικό τουρισμό μπορούν να το εκμεταλλευθούν στην παρούσα χρονική περίοδο και να καταφέρουν να έχουν μια πολύ καλή σεζόν.