Σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από τον ΣΕΤΕ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε τον πρόεδρο, κ. Γιάννη Ρέτσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, για τις βασικές αρχές που θα διέπουν την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο τουρισμός είναι το DNA της χώρας μας, είναι η εικόνα της στον κόσμο, είναι το brand της. Με το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα είναι ενιαίο, διαλειτουργικό και νομικά δεσμευτικό, ανοίγουμε το δρόμο για ασφαλή κινητικότητα αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη.»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του πιστοποιητικού ως βάση για τη σύνταξη ενός σχεδίου εκκίνησης του τουρισμού, που θα καθορίσει τις εξελίξεις για τη φετινή σεζόν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το πιστοποιητικό ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα που ξεκίνησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν τέθηκε τον Ιανουάριο, κατακρίθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο σε ελληνικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγινε η ζύμωση για τα δεδομένα των ρυθμών που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού».
Σε ότι αφορά τη φετινή σεζόν, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι «έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ’ ότι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την Κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν. Άρα ουσιαστικά, μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν. Γιατί αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019, απομακρύνεται πάρα πολύ».
Κλείνοντας, ο κ. Ρέτσος εξήρε τον κ. Σχοινά για την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να καταστεί εφικτή η υιοθέτηση του πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τον δρόμο που άνοιξε στον ΣΕΤΕ προς την Ευρώπη.
Θεοχάρης: Δικαίωση και ικανοποίηση
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, δήλωσε: «Με μεγάλη ικανοποίηση για τη δικαίωση των επίμονων προσπαθειών μας, χαιρετίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην καθιέρωση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού. Υιοθετώντας την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ενωμένη Ευρώπη κάνει άλμα προς τα εμπρός. Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού αποτελεί μια αναγκαία και ορθολογική λύση. Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα συμβάλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού. Και θα επιταχύνει τη διαδικασία επανόδου της ζωής όλων μας στην κανονικότητα».
Δ. Φραγκάκης: «Ελεύθερα» ταξίδια εντός της ΕΕ
«Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό”, ανοίγει τον δρόμο για ασφαλή και “ελεύθερα” ταξίδια εντός της ΕΕ. Το πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του covid-19, έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη νόσο. Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει ένα QR code με εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του. Αξιοποιώντας την ελληνική πρόταση, η Ευρώπη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, διευκολύνοντας σημαντικά την μετακίνηση των πολιτών και συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας. Ο δρόμος για το ασφαλές και έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού μας, γίνεται πλέον πιο βατός», δήλωσε ο γγ του ΕΟΤ Δημ. Φραγκάκης.