Σε κάθετη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα μετά την αιφνίδια απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να διώξει τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ, με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στη ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία, η γειτονική χώρα δυστυχώς σε μια κρίσιμη στιγμή αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την τουριστική της αγορά απέναντι στον ανταγωνισμό και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα με το σκληρό ευρώ. Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας τα πακέτα διακοπών στην Τουρκία θα είναι πλέον φθηνότερα και αναμένεται να κερδίσουν πολλούς τουρίστες φέτος. Άλλωστε η οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας έχει πλήξει όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και η σχέση αξίας – τιμής θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την περίοδο.

Το υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν θα πρέπει να είναι η βασική απάντηση της ελληνικής αγοράς απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές τουριστών προς την Τουρκία οι οποίες αναμένεται να είναι μεγάλες ιδίως από την ρωσική τουριστική αγορά.