Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αρνητική στην ελληνική πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τόσο η Κομισιόν και κράτη μέλη, όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νόσων (ECDC) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο μέτρο. Το επιχείρημα ήταν ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν να αφήνουν περιθώρια για εξαιρέσεις και ταξιδιωτική ευελιξία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Σαν να μην έφθανε αυτό η Πορτογαλική προεδρία έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» ζητώντας να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κρατών – μελών για τις αφίξεις από τρίτα κράτη. Η αιχμή εμμέσως πλην σαφώς αφορούσε την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα – Ισραήλ για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τον σημερινό της χαιρετισμό στο Forum του ITN News Web TV για τα Ελληνικά Νησιά. Συγκεκριμένα η κυρία Νοτοπούλου ανέφερε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά για τον τουρισμό, αλλά καθώς υπάρχει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία από την ΕΕ, δεν θα έπρεπε να δίνεται στο θέμα τόσο μεγάλη βαρύτητα. «Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν θα φέρει από μόνη της τη λύση ειδικά την ώρα που οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με ρυθμούς χελώνας. Είναι πολύ πιο καίριο ο πρωθυπουργός να αναλάβει σήμερα πρωτοβουλία στην ΕΕ για την υιοθέτηση ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πραγματική συμβολή των εμβολίων στην ανάσχεση της πανδημίας θα γίνει εμφανής όταν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, ώστε να κατακτηθεί η ανοσία. Για αυτό και επιμένουμε στην άρση της πατέντας των εμβολίων προκειμένου να καλυφθούν γρήγορα όλοι οι πολίτες» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα επιτευχθούν ταχύτεροι ρυθμοί εμβολιασμού και θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό με την έναρξη της σεζόν.

Επιπλέον η κυρία Νοτοπούλου άσκησε αυστηρή κριτική στην ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν πήρε αποφάσεις δεσμευτικές και άφησε τα κράτη μέλη να αποφασίζουν κατά το δοκούν. «Είναι σαφές πως η ΕΕ είναι ευάλωτη σε πιέσεις των ισχυρών κρατών, αλλά και σε λόμπι, όπως των αεροπορικών εταιρειών», δήλωσε. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα, είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχει καταθέσει αίτημα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, μέσω του οποίου καλύπτονται τα σταθερά – πάγια έξοδα. Εστίασε επίσης στο θέμα του εσωτερικού τουρισμού, σημειώνοντας πως φέτος πρέπει να ενισχυθούν τα σχετικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και από μεγαλύτερες εσωτερικές ροές επισκεπτών, ιδίως στα νησιά.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες για τις ιαματικές πηγές, εκφράζοντας την αντίθεσή της και του κόμματός της στους σχεδιασμούς για την ΙΠΕ ΑΕ, κάνοντας λόγο για απόπειρα «υφαρπαγής δημόσιας – δημοτικής περιουσίας». Να σημειωθεί πως για το θέμα των ιαματικών πηγών το ITN News Web TV θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκπομπές την επόμενη εβδομάδα για να ακουστούν όλες οι απόψεις γύρω από το θέμα.