Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα από την TUI και αναμεταδόθηκε ενθέρμως από τα ελληνικά ΜΜΕ και δικαιολογημένα, τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Κρήτη είναι στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το καλοκαίρι του 2021, ενώ ψηλά βρίσκονται και προορισμοί της Ισπανίας για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Η Κρήτη βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων, με τα Κανάρια Νησιά, τη Ρόδο, την Τενερίφη και την Αττάλεια να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η TUI επισημαίνει πως ήδη από την περυσινή χρονιά η Ελλάδα ήταν ο πλέον αγαπημένος προορισμός των Ευρωπαίων. Ειδικότερα είναι πρώτη σε προτιμήσεις στις Σκανδιναβικές χώρες. Επίσης ο μεγάλος tour operator σημειώνει πως έχει ήδη 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, δείχνει και την ισχυρή επιθυμία του κοινού για ταξίδια φέτος.

Οι εκτιμήσεις της TUI έχουν οπωσδήποτε θετικό αντίκτυπο και επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία για τη νέα σεζόν, στο να είναι τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή, υπάρχουν ωστόσο διάφορα ζητήματα που προβληματίζουν τον τουριστικό κλάδο και το πόσο δυναμική θα είναι η φετινή σεζόν. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι οι ξενοδόχοι βασίζουν τις ελπίδες τους στο τρίπτυχο «πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid tests, PCR tests covid 72 ωρών». Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο έτσι θα εξασφαλιστούν τα «κλειδιά», που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

«Εάν δεν υιοθετηθεί η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες ώστε να κερδίσουμε έδαφος στον ανταγωνισμό με χώρες όπως η Ισπανία και η Τουρκία. Πρώτα από όλα όμως, χρειάζεται όλοι στην Ελλάδα να είμαστε ασφαλείς και υγιείς. Θέλουμε να κερδίσουμε περισσότερους μήνες στη σεζόν και εάν καταφέρουμε να ανοίξουμε τηρώντας με ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα στις αρχές Ιουνίου, τότε ο στόχος μας θα είναι να πετύχουμε το 50% του τζίρου του 2019, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα μακριά. Το πραγματικό “διαβατήριο” είναι η χώρα να έχει τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και να είναι βαμμένη με πράσινο χρώμα στον αντίστοιχο χάρτη», υπογραμμίζει ο κύριος Τάσιος.

Το τρίπτυχο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΞ είναι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.  Πολλοί αντιτείνουν πως σε αυτόν τον σχεδιασμό θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο εγχώριος εμβολιασμός, ο οποίος δυστυχώς δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε με ευθύνες τόσο ελληνική, όσο και ευρωπαϊκή. Για το λόγο αυτό έχει ήδη χαθεί το Πάσχα των καθολικών και οι ξενοδόχοι ελπίζουν να ανοίξουν από το Ορθόδοξο Πάσχα και μετά. Ένα ακόμη ζητούμενο είναι τουλάχιστον να έχουν προλάβει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι του τουρισμού που θα έρχονται αναγκαστικά σε επαφή με χιλιάδες επισκέπτες.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει από κάποιες πλευρές και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό από το σύνολο της ΕΕ. Να σημειωθεί πως ο ΠΟΥ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το θέμα, όμως οι αεροπορικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να υιοθετηθεί το μέτρο στην ΕΕ. Γενικότερα ωστόσο δεν φαίνεται να ομοθυμία για το θέμα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα της η DW, η Κομισιόν χαρακτηρίζει τη σχετική συζήτηση πρόωρη και μάλιστα οι χώρες που αντιδρούν είναι οι πλέον ισχυρές της Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Σε αυτό το κλίμα είναι ένα σοβαρό ερώτημα το κατά πόσον οι μονομερείς ενέργειες θα βοηθήσουν ή θα πλήξουν τελικά την φετινή σεζόν, ωστόσο το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο το ταχύτερο δυνατόν. Για το λόγο αυτό και ο βουλευτής Κέρκυρα και αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι  η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει θολό το τοπίο για το θέμα, παρά το περσινό πάθημα από την αναβλητικότητα του σχεδιασμού. «Η γενικολογία και η αοριστία, δεν εξυπηρέτησαν ποτέ κανέναν βραχυπρόθεσμο, ούτε και μακροπρόθεσμο στόχο», σημείωσε ο κύριος Αυλωνίτης και υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στον εγχώριο εμβολιασμό και όχι στο όποιο πιστοποιητικό.

Δεν θα πρέπει τέλος να μας διαφεύγει πως ο στόχος της κοινής ταξιδιωτικής πολιτικής εντός της ΕΕ σκοντάφτει και στο γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας πληγεί σφοδρά οικονομικά από την πανδημία, θέλουν να κρατήσουν τους πολίτες τους για διακοπές εντός των συνόρων τους, όπου τουλάχιστον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το φαινόμενο υπήρξε έντονο και πέρυσι και αναμένεται να είναι ισχυρό και φέτος. Να τονίσουμε μόνο ότι και εδώ στην Ελλάδα, όπως διαπιστώνεται και στο forum που πραγματοποιεί το ITN News Web TV για τα ελληνικά νησιά, οι προορισμοί που στηρίζονται περισσότερο στον εσωτερικό τουρισμό και λιγότερο στον εισερχόμενο, είχαν σημαντικά μικρότερες απώλειες στην περσινή δύσκολη σεζόν και ελπίζουν φέτος να τα πάνε πολύ καλύτερα. Ασχέτως, λοιπόν των υπόλοιπων εξελίξεων τα συγκεκριμένο δεδομένο ίσως θα πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά από το σύνολο των προορισμών εντός της χώρας και να υπάρξουν δράσεις για την προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων ταξιδιωτών το φετινό καλοκαίρι.