Η χώρα μας χρειάζεται νέα τουριστική πολιτική:

βιώσιμος τουρισμός σε βιώσιμους προορισμούς.

 Ο τουρισμός είναι θέμα εμπιστοσύνης και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη οφείλει να πρωτοστατήσει στην ανάκτησή της.

“Το 4ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης είναι πλέον θεσμός πρωτοπόρος και πρωτοποριακός, εύχομαι να συνεχίσει γιατί η πόλη έχει μόνο να κερδίσει από αυτήν την παραγωγική ανταλλαγή απόψεων” ανέφερε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο 4ο Αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης.

Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε:

Βιωσιμότητα

Για να μιλήσουμε για το αύριο του ελληνικού τουρισμού, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε το παρόν: να βγουν αλώβητες από αυτοί την οικονομική λαίλαπα το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο τουρισμός είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποι του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει μέτρα κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, τρεις μήνες μετά την 4η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων. Όταν τα υπόλοιπα κράτη μέλη το κάνουν ήδη. Όταν την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από την Κομισιόν νέα αύξηση ορίων.

Για τέτοια αντανακλαστικά μιλάμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα να αιτηθεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ένα το ξεχωριστό, στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης και αναψυχής.

Επανέναρξη τουριστικής δραστηριότητας

Ο σχεδιασμός της ασφαλούς επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας  δεν μπορεί να περιμένει. Το πάθημα δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς η οικονομία, αλλά και η υγεία δεν αντέχουν άλλη μια άστοχη διαχείριση.

Εκείνο που απαιτείται είναι μια ασφαλής στρατηγική ανοίγματος που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ως άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα πέταξε ο πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος μιας συνολικής αντιμετώπισης, όχι όμως τη λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναληφθούν έγκαιρα πρωτοβουλίες για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, εντείνοντας τις προσπάθειες για:

Κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άρση πατέντας εμβολίων

Εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ.

Ο τουρισμός είναι θέμα εμπιστοσύνης και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη οφείλει να πρωτοστατήσει στην ανάκτηση της.

Εθνική στρατηγική για τον τουρισμό

Άμεσα λοιπόν να προσδιοριστεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής τουριστικής πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικότητάς του ελληνικού τουριστικού κλάδου, όσο και της ικανότητάς του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.

Βιώσιμος τουρισμός, σε βιώσιμους προορισμούς.

Χρειάζεται νέα τουριστική πολιτική, νέα τουριστική διακυβέρνηση, νέα τουριστική εκπαίδευση.  Χρειάζεται μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Χρειάζεται μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία.