Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2020 το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, το Δεκέμβριο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανήλθαν στα 179 εκατ. € και το Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, έφτασαν στα 272 εκατ. €. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ύψους 120 εκατ. €, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση κάθε δήμου και εξασφαλίζοντας τη δίκαιη μεταχείρισή τους προβλέποντας τη μελλοντική επιστροφή του 60%.

Με αυτόν τον τρόπο,  το Δεκέμβριο του 2020, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ κατήλθαν στα 120 εκατ. €, που ανέρχεται σε μια μείωση 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το 20% εξ’ αυτών, εκκρεμεί με υπαιτιότητα δικαιούχων ή αφορά λογιστικές εκκρεμότητες γεγονός που σημαίνει ότι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. €. Ο κ. Σταυριανουδάκης εκτιμά ότι είναι εφικτή η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ μέσα στο 2021.