Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο ταξίδι – πρόκληση επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο δημοσιογράφος και δοκιμαστής σκαφών Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Ο κύριος Παπαδόπουλος, χειριστής ταχύπλοων από το 1974 θέλει να αναβιώσει την Αργοναυτική Εκστρατεία 3.000 χρόνια μετά, αλλά παράλληλα να τιμήσει και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποιώντας τον γύρο της Ευρώπης με πεντάμετρο φουσκωτό σκάφος.

joseph2 1

Το ταξίδι «Ιάσων 2021», θα διαρκέσει 3 μήνες και θα συμπεριλαμβάνει το πέρασμα από 12 χώρες. Συγκεκριμένα η ρότα του ταξιδιού θα είναι Πειραιάς, Λέρος, Θάλασσα του Μαρμαρά, Κωνσταντινούπολη, Μαύρη Θάλασσα, Είσοδος στο Δούναβη, Ρήνος, Έξοδος στο Ρόττερνταμ, Μάγχη, Είσοδος στο Σηκουάνα, Παρίσι, Ροδανός, Έξοδος στη Μεσόγειο, Κορσική, Σικελία, Πάτρα, Ισθμός και επιστροφή στον Πειραιά.

jason

Σύμφωνα με τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο το ταξίδι «Ιάσων 2021» πέραν των όσων προαναφέρθηκαν θα συμβάλει στην προβολή της ναυτοσύνης των Ελλήνων, αλλά και στην επαφή με τους απόδημους της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό εγχείρημα το οποίο έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού και του Λεριακού Ομίλου Σκαφών. Το σκάφος με το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι είναι ένα φουσκωτό Aegean 4,94 μέτρων με κινητήρα ελληνικής κατασκευής 100 ίππων της Aegean Boats του Γιώργου Ιωάννου με τέντα πλεύσης του Γιώργου Θανόπουλου.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο ίδιος ο κυβερνήτης του σκάφους. Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος έχει πραγματοποιήσει μεγάλα και εντυπωσιακά ταξίδια με φουσκωτό στο παρελθόν, όπως το 1986 στο Γιβραλτάρ, το 1991 στη Σκοτία, το 1992 στην Κύπρο, ενώ έχει ταξιδέψει 3 φορές την Κωνσταντινούπολη. Έχει μεταβεί με φουσκωτό σκάφος σε όλα τα κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, ενώ έχει οργανώσει και «Αποστολές Αγάπης» σε πολλά μικρά νησιά μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.