Τεχνική Συζήτηση των Εθνικών μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών με τον Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τονίνο Πίτσουλα Πρόεδρος Διακομματικής  Ομάδας Ευρωβουλευτών για τα νησιά

Πραγματοποιήθηκε Σήμερα το Απόγευμα Τεχνική Ενημερωτική Τήλε-συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ για την Θάλασσα, τα ποτάμια τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές Κροάτη Ευρωβουλευτή Τονίνο Πίτσουλα με τα μέλη των Εθνικών Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών. Την Ελλάδα Εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΜΝ Λευτέρης Κεχαγιόγλου

Ο  Τονίνο Πίτσουλα είναι ευρωβουλευτής, μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, και πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ για την Θάλασσα, τα ποτάμια τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές. Μια ομάδα η οποία αποτελείτε από 107 ευρωβουλευτές  από 23 χώρες και από 6 πολιτικές ομάδες. Μια ομάδα με έντονη δράση σε θέματα μπλε ανάπτυξης  και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, νέου Ταμείου  Θάλασσας και Αλιείας,  στο πλαίσιο της βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των εδαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπεράσματα του εργαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών

Κατά την συνάντηση, η οποία να σημειώσουμε δεν είναι η πρώτη φορά με τον Ευρωβουλευτή, συζητήθηκαν θέματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών και δόθηκε έμφαση στα συμπεράσματα του εργαστηρίου της Ομοσπονδίας σχετικά με το ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι των μικρών νησιωτικών κοινωνιών  στην Ευρώπη του 2040.

Δημιουργία προγράμματος Νησιωτικής Βιωσιμότητας
Ειδικές χρηματοδοτήσεις σε μικρά νησιά
Ακόμη συζητήθηκε και αποσαφηνίστηκε  η ειδική χρηματοδότηση για τα μικρά νησιά, η γνωμοδότηση για την πράσινη συμφωνία, το Ευρωπαϊκό ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας  και  η δημιουργία προγράμματος Νησιωτικής Βιωσιμότητας με έμφαση στα μικρά νησιά. Ένα από τα σημαντικά και  κύριο θέμα του η εξασφάλιση επαρκούς κατοικιών στα μικρά νησιά. Συζητήθηκε λοιπόν για πρώτη φορά το αίτημα της κατοικίας σε μικρά νησιά.

Να σημειώσουμε ότι  για τα παραπάνω θέματα το ΕΔΜΝ ενημερώνει τακτικά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα συναρμόδια ανά περίπτωση Υπουργεία.