Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας σήμερα υπέγραψε και κατέθεσε στο Υπουργείο εργασίας τη νέα Κ.Σ.Σ.Ε.(Π.Κ 2/26.01.2021) που αφορά όλους τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας.
Μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Π.Ο.Ξ. που κατέληξε στην μεσολάβηση του ΟΜΕΔ οι όροι αμοιβής και εργασίας του κλάδου ρυθμίστηκαν μέχρι 31/12/2022. Πιο συγκεκριμένα:
Στις απαιτήσεις των ξενοδόχων για μειώσεις μισθών που στην αρχή ξεκινούσαν από σχεδόν -20% ., έπεσαν στο -10% και τελικώς ζητούσαν επιτακτικά -5%, καταφέραμε και κρατήσαμε τους μισθούς μας και τα επιδόματα σταθερούς για τα επόμενα δύο (2) χρόνια ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ.
Επίσης καταφέραμε και κρατήσαμε θεσμικά δικαιώματα όπως η επαναπρόσληψη και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%.
Τρία είναι τα σημεία που πρέπει οι συνάδελφοι να προσέξουν τα οποία ρυθμίστηκαν στην ΣΣΕ μετά από πρόταση της μεσολαβήτριας.
1.- Παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης(ρεπό) συνεχόμενα αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.
2.– Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων έως 31/12/22 (ημέρα λήξης της σύμβασης) θα αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης μας του 2017.
3.- Οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία και μόνον οι νεοεισερχόμενοι το τονίζουμε αυτοί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα αμείβονται για 15 μήνες με 740€ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση. Τονίζουμε το για πρώτη φορά γιατί αν κάποιος συνάδελφος προσληφθεί φέτος ως νεοπροσλαμβανόμενος στις ειδικότητες της Δ΄ Κατηγορίας σε ένα ξενοδοχείο και του χρόνου προσληφθεί από άλλον εργοδότη, δεν θεωρείται νεοπροσλαμβανόμενος ούτε χρειάζεται να περιμένει 15 μήνες για να μπει κανονικά στις ρυθμίσεις της ΣΣΕ.
Παράλληλα στην Δ΄ κατηγορία προσθέσαμε και νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως αυτή του ναυαγοσώστη και εργάτη εξωτερικών χώρων που ως σήμερα αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό των 650€.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε 100% ευχαριστημένοι , είναι όμως μια έντιμη συμφωνία που κρατά του μισθούς μας σταθερούς μέσα στην κρίση της πανδημίας, κόντρα σε όλες εκείνες τις φωνές που έλεγαν πως η Ομοσπονδία μας θα συμφωνούσε σε μειώσεις μισθών.
Το επόμενο διάστημα με την βοήθεια του ΟΜΕΔ θα κωδικοποιήσουμε την ΣΣΕ ώστε κάθε εργαζόμενος να ξέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εν όψει της νέας σαιζόν.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες του ΟΜΕΔ και την μεσολαβήτρια κ. Μαλαγαρδή Αθηνά για τη συμβολή τους στην υπογραφή της σύμβασης. Αποδείχθηκε στην πράξη η σημασία ύπαρξης του ΟΜΕΔ.
Ευχαριστούμε τα μέλη της εκτελεστικής που ήταν και διαπραγματευτική ομάδα για την ομοιογένεια που επιδείξαμε κόντρα στις απαιτήσεις για μειώσεις.
Ευχαριστούμε και τα μέλη της διοίκησης που ανήκουν στην μειοψηφία(ΠΑΜΕ) που με την καλοπροαίρετη και καμιά φορά άδικη όμως κριτική τους συνέβαλαν στην υπογραφή της Κ.Σ.Σ.Ε. και τέλος δηλώνουμε την ευχαρίστηση μας που πρυτάνευσε η λογική στις τάξεις των εργοδοτών και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν πως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ!!
Στόχος της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας είναι να ετοιμάσουμε από τώρα το έδαφος για αναπλήρωση όλων των μισθολογικών απωλειών στην επόμενη σύμβαση.
Τέλος καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εργασίας να κηρύξει την κλαδική συλλογική σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.