Με την τοποθέτηση των κεντρικών φορέων της οικονομίας συνεχίστηκε Τρίτη 19 Ιανουάριου το Forum «Στρατηγική Σύνδεση της Παραγωγικής Βάσης της Χώρας με τον Τουρισμό», που διοργανώνει το ITN News με συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραχρήστο.

Την σημερινή συζήτηση άνοιξε ο κύριος Αντώνης Αγγελάκης το επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Ο κύριος Αγγελάκης αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία το Forum, σημείωσε πως η διασύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό αποτελεί μια διαχρονική ανάγκη. Τόνισε πως ζητούμενο είναι να υπάρξουν συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς και βιώσιμες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό οικοσύστημα φορέων για αυτόν τον σκοπό. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική προσανατολισμένη στις ανάγκες παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων και στις δυνατότητες που έχουν, η οποία παράλληλα θα εστιάζει στα πλεονεκτήματα της χώρας, είτε σε επίπεδο περιοχών, είτε σε επίπεδο προϊόντων.

Παράλληλα υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που θα έχει η διασύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό που είναι:

  • Ενίσχυση της παραγωγής.
  • Απόκτηση τεχνογνωσίας στην τυποποίηση.
  • Δημιουργία αυτάρκειας σε μία σειρά από προϊόντα.
  • Προώθηση νέων μορφών τουρισμού.
  • Σύσταση και λειτουργία νέων δραστηριοτήτων.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Ο κύριος Αγγελάκης συνέχισε λέγοντας πως είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα εμπόδια που υπάρχουν, να καταρτιστούν τοπικά σχέδια δράσης, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση συνεργασιών και να υπάρξει και η απαραίτητη τεχνική βοήθεια. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός. «Στη ΓΣΕΒΕΕ έχουμε ήδη λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κύριος Αγγελάκης και ανέφερε:

  • Έχει συσταθεί μονάδα υποστήριξης συνεργατικών σχημάτων και καινοτομίας.
  • Παροχή τεχνικής υποστήριξης κυρίως στον τομέα της αγροδιατροφής.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων διασύνδεσης.
  • Διεξαγωγή ερευνών.
  • Συμμετοχή σε επιτροπές υπουργείων για τις απαραίτητες συνέργειες με το κράτος.

Τέλος ο κύριος Αυγενάκης σημείωσε τις τέσσερις έννοιες κλειδιά, όπως είπε χαρακτηριστικά που είναι η τοπική ανάπτυξη, η «πράσινη» μετάβαση με παραγωγικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, η ανάπτυξη τυποποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας και η σύσταση ενός ευρύτερου στρατηγικού σχήματος που θα έχει στο επίκεντρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Στην ερώτηση του Γιώργου Καραχρήστου για το αν θα πρέπει να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία για τα προαναφερόμενα ο κύριος Αγγελάκης απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι θεμελιώδες, προσθέτοντας πως υπάρχουν τα εργαλεία για να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική. Κατέληξε λέγοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπειτα από την δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τώρα με την πανδημία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και όσο περισσότερο διαρκεί και η πανδημία, τόσο περισσότερο επιμηκύνεται και η περίοδος ανάκαμψης. «Η πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρότερων, σε χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κύριος Αγγελάκης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιευμάτων κύριος Απόστολος Αποστολάκος, ο οποίος σημείωσε ότι ο ΟΚΑΑ συνδέει όλο τον πρωτογενή τομέα με τους καταναλωτές και τους εμπόρους, ενώ παράλληλα αποτελεί και κύρια πηγή τροφοδότησης για τα ξενοδοχεία.

Πάραυτα ο κύριος Αποστολάκος υποστήριξε ότι ο ΟΚΑΑ θα μπορούσε να παίξει και ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη διανομή προϊόντων. Υπογράμμισε δε ότι τα ίδια τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν έναν τουριστικό «κράχτη», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νάξο. Επίσης ανέφερε πως στις ιχθυόσκαλες υπάρχει πλέον σήμα ποιότητας για τα ελληνικά ψάρια και αλιεύματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης, όπως και γενικότερα όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ έκλεισε λέγοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα δομών και εγκαταστάσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν βήματα στα ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας και ανταγωνιστικότητας.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας κύριος Παναγιώτης Τοκούζης ήταν ο επόμενος εκπρόσωπος φορέα που τοποθετήθηκε τονίζοντας πως η διασύνδεση παραγωγής και τουρισμού είναι το βασικότερο θέμα. Υποστήριξε πως, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αυτή η διασύνδεση είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί με τα μικρά καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία, καθώς και η αγροτική παραγωγή αποτελείται από πολλούς διάσπαρτους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μεγάλων ξενοδοχείων.

Ο κύριος Τοκούζης σημείωσε πως η ΣΕΤΚΕ έχει δημιουργήσει την Πιστοποίηση Καλάθι Πρωινού, μέσω της οποίας καλεί τους μικρούς παραγωγούς να ενταχθούν σε αυτή για να διαθέσουν τα προϊόντα τους στα τουριστικά καταλύματα. «Η ένταξη παραγωγών είναι δύσκολη, είναι ανοργάνωτοι γενικά, να σας πω πως δεν μπαίνουν να εγγραφούν ούτε καν για δωρεάν διαφήμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τοκούζης και συνέχισε λέγοντας πως η ΣΕΤΚΕ επιζητεί τη συνεργασία με παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς για την τρέχουσα σεζόν ο κύριος Τοκούζης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν κινείται τίποτα. Περιμένουμε τον Μάρτιο, μήπως μετά τον εμβολιασμό ξεκινήσουν οι κρατήσεις».

Σειρά στις τοποθετήσεις είχε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου κύριος Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην δυναμική ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο οινοτουρισμός που συσχετίζεται άμεσα και με τον γαστρονομικό τουρισμό. «Ο οινοτουρισμός δεν αναπτύσσεται μόνος του, αλλά μαζί με άλλες τουριστικές δραστηριότητες», τόνισε ο κύριος Βογιατζής. Αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει τα ελληνικά οινοποιεία, πολλά από τα οποία είναι επισκέψιμα.

«Οι επισκέψεις τουριστών στα οινοποιεία, επιτρέπουν και τις πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ. Έκλεισε σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξουν συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους επαγγελματικούς κλάδους και τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Ανέφερε πως ήδη η ΕΔΟΑΟ προχωρά στην δημιουργία κοινού οργάνου με φορείς του τουρισμού. Έκλεισε λέγοντας πως για να αποκτήσει το ελληνικό κρασί την θέση που του αξίζει πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά πράγματα, τονίζοντας πως «μέχρι και σήμερα αγωνιζόμαστε να ξεφύγουμε από το χύμα».

Ακολούθησε η παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics κύριου Διονύσηςυ Γρηγορόπουλου, ο οποίος τόνισε κατ’ αρχάς πως το συγκεκριμένο σωματείο είναι το παλαιότερο στον τομέα των Logistics με 65 χρόνια ιστορίας.

Ο κύριος Γρηγορόπουλος με μία εκτενή παρουσίαση κατέδειξε την ανάγκη δημιουργίας cluster για την σύσταση μιας μεγάλης εφοδιαστικής αλυσίδας που θα προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε όλες τις περιοχές. «Τα νησιά που έχουν τον μεγαλύτερο τουρισμό υπολείπονται της ψυκτικής εφοδιαστικής αλυσίδας», σημείωσε ο κύριος Γρηγορόπουλος και πρόσθεσε πως με την δημιουργία του cluster θα μπορέσουν να συνδεθούν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους.

Κατόπιν τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κύριος Γιώργος Σκούρας, ο οποίος τόνισε ότι τα ελληνικά οινοποιεία έχουν κάνει μεγάλα βήματα. Σαν χώροι επίσκεψης προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία που εμπλουτίζει μοναδικά το ταξίδι των επισκεπτών και παράλληλα λειτουργεί ως μια θετική ανάμνηση που οδηγεί στην αναζήτηση του ελληνικού κρασιού και όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Το ελληνικό κρασί έχει ανέβει, αλλά δεν ανεβαίνει μόνο του, ανεβαίνουμε όλοι από κοινού», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σκούρας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΟ έθεσε και αυτός με την σειρά του το θέμα του ανώνυμου (χύμα) κρασιού και τόνισε πως οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν βάρος στο επώνυμο κρασί.

Τις τοποθετήσεις για το σημερινό πρόγραμμα του Forum έκλεισε ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών κύριος Νίκος Παυλονάσιος. Ο κύριος Παυλονάσιος δήλωσε πως οι Νέοι Αγρότες είναι πρωτοπόροι στην καινοτομία και τόνισε πως το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια διασύνδεσης των παραγωγών με τον τουρισμό. Σημείωσε οι Νέοι Αγρότες έχουν επιχειρήσει να έρθουν σε επαφή με τουριστικούς φορείς πράγμα που δεν έχει καταστεί εφικτό. «Δεν βρήκαμε ανταπόκριση και το λέω με κάποιο παράπονο αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε πως χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την δημιουργία δομών τυποποίησης και κυρίως χρειάζεται η μείωση της γραφειοκρατίας. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ένα ή δύο χρόνια για να βγάλει μία άδεια εξαγωγών ή για να ξεκινήσει να παράγει», τόνισε.

Το Forum «Στρατηγική Διασύνδεση της Παραγωγικής Βάσης με τον Τουρισμό», ξεκινά Τετάρτη την περιήγηση ανά περιοχές της Ελλάδας με πρώτο σταθμό την Αττική-Αργοσαρωνικό-Στερεά Ελλάδα.