Με σημαντική επιτυχία ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το Forum του ITN News Web TV για την «Στρατηγική Σύνδεση της Παραγωγικής Βάσης της χώρας με τον Τουρισμό», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Ο συντονιστής και οικοδεσπότης του Forum Γιώργος Καραχρήστος, κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ITN News, τόνισε πως στόχος είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα αύξησης της κατανάλωσης των ελληνικών προϊόντων μέσα από τον τουρισμό. Να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα ελληνικά προϊόντα και να υπάρχει ανάδραση, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το Forum θα διαρκέσει 10 ημέρες επιχειρώντας να ερευνήσει σε βάθος, κατά κλάδο και περιοχή, τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος και να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη στον τουρισμό, στην παραγωγική βάση της χώρας και τελικά συνολικά στην ελληνική οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί σε μέγιστο βαθμό τα τελευταία χρόνια και η πανδημία έχει κάνει την κατάσταση, ιδίως στον τουρισμό, ακόμη δυσκολότερη.
Η συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση της προέδρου του ΕΟΤ κυρίας Άντζελας Γκερέκου, η οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του ITN News, προσθέτοντας πως συμπίπτει με το όραμα του ΕΟΤ και της παρούσας κυβέρνησης για το μέλλον του τουριστικού μοντέλου της χώρας. Όπως επισήμανε η κυρία Γκερέκου το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας θα πρέπει να διασυνδεθεί αφενός με την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, αλλά και με την λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό, τα οποία θα πρέπει να ειδωθούν ως εξαγώγιμα προϊόντα. «Το όραμά μας εν συντομία είναι: Ελλάδα η χώρα της ευζωίας, η χώρα του ευ ζην», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΟΤ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης Κατερίνα Καμηλάκη, η οποία ακριβώς εργάζεται για την διασύνδεση του τουρισμού με την ελληνική λαϊκή τέχνη.
Η κυρία Γκερέκου σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγρότες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σήμερα η τουριστική οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό, άνω του 70% όπως είπε , τροφοδοτείται από εισαγόμενα προϊόντα. «Είναι λυπηρό να βλέπεις ακόμη και χαρακτηριστικά ελληνικά σουβενίρ, να είναι κατασκευασμένα σε ξένες χώρες», σημείωσε. Χαρακτήρισε τον ΕΟΤ εθνική πύλη προβολής και επικοινωνίας, ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα αναβαθμιστεί το Visit Greece και παράλληλα ο Οργανισμός συμμετέχει σε πρόγραμμα για την ψηφιακή του αναβάθμιση.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε ότι και το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και για αυτό τον λόγο ο Οργανισμός επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στο μέτωπο της πανδημίας. Δήλωσε πως η καμπάνια για τη χώρα είναι να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου, προσθέτοντας πως άπαντες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε καταρχάς να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα υπάρξουν στην τρέχουσα σεζόν, αλλά και γενικότερα για την δημιουργία ενός βιώσιμου, αειφόρου τουριστικού μοντέλου.
Η Άντζελα Γκερέκου κλείνοντας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι χώρα μπουτίκ, που μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες και να ξεφύγει από τις λογικές της ποσότητας.
Την σκυτάλη των τοποθετήσεων πήρε ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος εστίασε στις αδυναμίες που υπάρχουν για την διασύνδεση του τουρισμού με τα ελληνικά προϊόντα. Ο κύριος Αραχωβίτης τόνισε πως το «πάντρεμα» μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικό και αναφέρθηκε σε σχετική μελέτη που είχε πραγματοποιήσει το υπ. Ανάπτυξης επί υπουργίας Δραγασάκη, η οποία παραμένει αναξιοποίητη από την παρούσα κυβέρνηση.
«Ποιοτικά, οικονομικά, επαρκώς», σημείωσε ο κύριος Αραχωβίτης πως είναι οι λέξεις κλειδιά για την διασύνδεση τουρισμού – παραγωγής. Χαρακτήρισε βασική αδυναμία την διάσπαρτη παραγωγή από πολλούς μικρούς παραγωγούς και επιχειρήσεις που αδυνατούν να τροφοδοτήσουν ξενοδοχεία, ιδίως μεγάλης δυναμικότητας. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το κράτος να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να δημιουργήσει δομές, «όχι για να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα, αλλά για να βάλει το πλαίσιο, να συντονίσει, να επιλύει προβλήματα και εν τέλει να φέρει κοντά τον τουρισμό με την παραγωγή της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως σε άμεσο χρόνο πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα. «Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός με δύο βασικούς άξονες αυτή τη στιγμή, ο πρώτος αφορά την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων του τουρισμού και ο δεύτερος την βιωσιμότητα των προορισμών και των τοπικών οικονομιών», τόνισε η κυρία Νοτοπούλου. Υπογράμμισε πως με την διασύνδεση του τουρισμού με την ελληνική παραγωγή, θωρακίζεται και ο ίδιος ο τουριστικός κλάδος, καθώς γίνεται περισσότερο ανταγωνιστικός παρέχοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους επισκέπτες.
Αναφερόμενη ειδικότερα στις τρέχουσες εξελίξεις η κυρία Νοτοπούλου τόνισε ότι ο τουρισμός δεν έχει ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία παρά μόνο δια μέσου άλλων κλάδων και αυτό την ώρα που είναι ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον, από την πανδημία. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης επανέλαβε πως είναι κρίσιμη η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξουν δράσεις η χώρα κινδυνεύει ακόμη και να χάσει τουριστικό μερίδιο.
Σειρά στις τοποθετήσεις είχε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος σημείωσε πως ο τουρισμός το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, συνείσφερε το 20% του ΑΕΠ και συμπλήρωσε πως η διασύνδεσή του με την παραγωγή μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας. Παράλληλα τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι βασικός βραχίονας ανάπτυξης της χώρας, αλλά και πως ο τουρισμός θα πρέπει να εξελιχθεί και σε θεματικές μορφές, όπως ο τουρισμός υγείας. «Πρόκειται για μια τουριστική αγορά που εκτιμάται περίπου στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς. Η Ελλάδα παρά τον πλούτο ιαματικών πηγών που διαθέτει, δεν τις έχει αξιοποιήσει στο βαθμό που μπορεί», κατέληξε ο κύριος Σαρακιώτης.
Ο Γιώργος Νικητιάδης υπεύθυνος Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υφυπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως το θέμα που πραγματεύεται το Forum του ITN News είναι καίριο και συμπλήρωσε πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν κάνει πολύ λιγότερα από όσα θα έπρεπε για αυτό το ζήτημα.
Ο ίδιος εστίασε στην τουριστική εκπαίδευση και στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, ως τα δύο βασικά ζητήματα που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση των εκπαιδευομένων με την τουριστική αγορά, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων στον τουρισμό, με εξαίρεση κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη που έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από την Περιφέρεια.
Ο κύριος Νικητιάδης σημείωσε πως το κόστος είναι σημαντικό πρόβλημα και κατέθεσε την πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας, όπου μέσω των τραπεζών θα μπορούν να συνάπτονται συμφωνίες μεταξύ των παραγωγών και των ξενοδόχων.
Τέλος η κυρία Ειρήνη Μήτσιου τομεάρχης Τουρισμού του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως ο τουρισμός έχει δεχτεί δύο μεγάλα χτυπήματα πρώτα με την κατάρρευση του Thomas Cook και τώρα με την πανδημία. Τόνισε πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του τουριστικού μοντέλου που θα εστιάζει στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα και θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας. Υποστήριξε πως ο τουρισμός πρέπει να είναι πολυθεματικός, να στηρίζεται στην αυθεντική εμπειρία και οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Ως εκ τούτου η διασύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό είναι ζωτική», είπε η κυρία Μήτσιου, συμπληρώνοντας πως η ελληνική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» για τον τουρισμό και την διάδοση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Το Forum «Στρατηγική Σύνδεση της Παραγωγικής Βάσης της χώρας με τον Τουρισμό», συνεχίζεται αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου με τοποθετήσεις εκπροσώπων από κεντρικούς φορείς.