Τις ανησυχίες τους αναφορικά με το επίπεδο απωλειών στον τουριστικό κλάδο εφέτος, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ρεθύμνου στον Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό

Μέσω διαδοχικών τηλεδιασκέψεων, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου παρουσίασαν την κατάσταση και τους προβληματισμούς τους και παρά την απαισιόδοξη εικόνα από τη διεθνή αγορά και τις κερδοσκοπικές πιέσεις, όπως τόνισαν, από πλευράς των tour operators για μεγάλες μειώσεις τιμών στα τουριστικά «πακέτα», δηλώνουν την ετοιμότητα τους για ένα βιώσιμο restart του τουρισμού στη χώρα.

Προϋπόθεση, όπως τονίστηκε, είναι η λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των επισκεπτών και των εργαζομένων, ενώ οι ξενοδόχοι επισήμαναν για ακόμη μία φορά ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν, όπως μπορούν, και για την επιμήκυνση της εφετινής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Τσακαλάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, οι ξενοδόχοι έχουν καταθέσει ένα αναλυτικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Τουρισμού με προτάσεις που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες από την αναμενόμενη μείωση του τουριστικού προϊόντος για το 2020.

Μεταξύ αυτών, ρυθμίσεις για τα δάνεια από τις τράπεζες και τις οφειλές προς το Δημόσιο, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ρύθμιση ενοικίων επαγγελματικής μίσθωσης και παραχώρησης αιγιαλού, μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και τουριστικής προβολής, ειδικής μέριμνας για προορισμούς όπως η Κρήτη με αερομεταφερόμενους επισκέπτες κλπ.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην διαδικτυακή τους επαφή και επικοινωνία με τον κ. Ξανθό, τόνισαν ότι είναι πολύ ανήσυχοι για τη φετινή τουριστική σεζόν και τον κίνδυνο της ανεργίας για χιλιάδες συναδέλφους τους και ανέδειξαν το πρόβλημα της εξαίρεσης αρκετών εργαζομένων από τη δίμηνη παράταση του ταμείου ανεργίας για τους εποχικά απασχολούμενους.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται αυτοί των οποίων το ταμείο έληξε μέχρι 31/12/2019. Επεσήμαναν επίσης, την ανάγκη να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας για την επόμενη χρονιά λόγω του περιορισμένου αριθμού ενσήμων που θα συμπληρώσουν όσοι εργαστούν εφέτος.

Εξέφρασαν, τέλος, την αγωνία τους μέσω του κ. Κώστα Νικολιδάκη, προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για συναδέλφους τους του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου, οι οποίοι όπως ανέφεραν, λόγω του ότι έχουν μείνει εκτός ρυθμίσεων για την πανδημία, καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόμα δεν είναι ορατό το χρονικό σημείο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας και η δυναμική την οποία θα έχει.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα, αντιλαμβάνεται τον σοβαρό κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ένας κλάδος που συμβάλλει με πάνω από το 20% στο ΑΕΠ της χώρας και επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο με τους φορείς του τουρισμού». 

Τόνισε επίσης πως απαιτείται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά επενδυτικά προγράμματα, την αναστολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι: «Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η αποτροπή μιας μόνιμης βλάβης στη οικονομία και ενός νέου κύκλου ύφεσης, ανεργίας και φτωχοποίησης της κοινωνίας εξ’ αιτίας της πανδημίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια εμπροσθοβαρή και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις».

Τέλος, τόνισε ότι η Κρήτη μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα για εφέτος στον τομέα του τουρισμού λόγω του σχετικά χαμηλού αριθμού κρουσμάτων που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί και του πολύ καλού επιπέδου των δημόσιων δομών υγείας.