Για αναλγησία, υποκρισία και ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ η Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην Βουλή για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στις συνέπειές τους στην δημόσια υγεία, τον Τουρισμό και την Οικονομία.

«Τις φιέστες στη Σαντορίνη τις διαδέχτηκε η ομολογία αποτυχίας με το 2ο Lockdown» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου και αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας, έκανε λόγο για μια πόλη που βουλιάζει στο πένθος και το φόβο, για το ΕΣΥ που έχει καταρρεύσει, το υγειονομικό προσωπικό που είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο και την αγορά σε απόγνωση»

«Οι Θεσσαλονικείς για άλλη μία φορά γίνονται άθυρμα στα χέρια των υπευθύνων ανεύθυνων» είπε η Κ.Νοτοπούλου σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τα σχόλια στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ ότι φταίει ο «παλιοχαρακτήρας» των Θεσσαλονικέων για την διασπορά της νόσου αλλά και την εκκωφαντική σιωπή των Βουλευτών Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Σας προωθούμε σημεία της ομιλίας της:

Δημόσια Υγεία- κορονοϊός

100 νεκροί τη μέρα σας φαίνονται λίγοι; 3000 νεκροί σε ενάμιση μήνα σας είναι αδιάφορο; Τί  περιμένετε; Πόσους και πόσα θα χάσουμε ακόμα; Καμία ευθύνη δεν αγγίζει την ανέμελη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Τί και αν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ειδικών γίνεται διαλογή ασθενών.

Θεσσαλονίκη:

Άλλοτε μας τάζουν «καθρεφτάκια» -λεωφορεία «σαπάκια» που πιάνουν φωτιά, άλλοτε μας κουνάνε χυδαία το δάχτυλο- γιατί είμαστε παλιοχαρακτήρες. Σήμερα σας φταίνε οι Θεσσαλονικείς που πεθαίνουν. Πού είναι το ΥΜΑΘ στην πανδημία; Πού είναι το γραφείο του Πρωθυπουργού; Ανύπαρκτα. Τα στελέχη της κυβέρνησης εφησυχασμένοι, ανέμελοι, αιφνιδιασμένοι και αποτυχημένοι.

Στο πρότυπο του Πρωθυπουργού σας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανέμελος και αποτυχημένος.

ΕΣΥ:

Από την πρώτη μέρα επιμείναμε: ενισχύστε το ΕΣΥ, κάντε προσλήψεις, κάντε μαζικά τεστ, ανοίξτε τη συνταγογράφηση, επιτάξτε ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, επιστρατεύστε γιατρούς, αξιοποιείστε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όχι μόνο δε μας ακούσατε αλλά επιδοθήκατε σε αγώνα ψεύδους και υποκρισίας. Είπατε ψέματα πως οι δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για την πανδημία ανέρχονται σε 24δισ.  Ενώ είναι μόλις 6,7 δισ., εκ των οποίων τα 3,1 είναι δάνεια. Είπατε ότι αυξήσατε κατά 786 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία λόγω της πανδημίας ενώ η αλήθεια είναι πως δίνετε κάτω από 400 εκατομμύρια. Φτάνετε να μειώνετε τον προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία κατά 600 εκατομμύρια το 2021.

Το χειροκρότημά σας στα μπαλκόνια αποδείχθηκε χαστούκι.

Αρνηθήκατε μέχρι και τις πρόσθετες δεδουλευμένες εφημερίες  των γιατρών για τον κορονοϊό να πληρώσετε!

•          Αρνηθήκατε να δημοσιοποιήσετε τα  πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

•          Αρνηθήκατε να απαγορεύσετε τη διακοπή ενέργειας.

•          Αρνηθήκατε να στηρίξετε τους ανθρώπους με αναπηρία

•          Αρνηθήκατε να δώσετε έναν επιπλέον μισθό στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της Πανδημίας.

Τουρισμός:

Ανοίξατε τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εμείς επιμείναμε σε αυστηρά ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, σε εσωτερικό τουρισμό και στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Εσείς κάνατε τη χώρα πειραματόζωο.

Ανοίξατε τα σύνορα βασισμένοι σε έναν αλγόριθμο χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Κάνατε πίσω στις πιέσεις των tour operators που σήμερα αρνούνται να πληρώσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες και κηρύσσουν παύση πληρωμών. Η TUI σήμερα φέρεται να χρωστάει πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Μας μάλωνε τότε ο κ. Θεοχάρης: «Αν είχαμε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι Τουρίστες θα ήταν 100 χιλιάδες αντί για 4,4 εκατομμύρια» δήλωνε. Η δήλωσή του θυμίζει την άλλη δήλωση Πέτσα ότι αν είχαμε ακούσει το ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει εκατομμύρια σε ΜΕΘ. Να που έπρεπε όμως και στις ΜΕΘ να μας είχατε ακούσει και στο θέμα του Τουρισμού όπως σε μια κρίση ειλικρίνειας παραδέχτηκαν στελέχη της κυβέρνησης σας.

Τα λίγα που κερδίσαμε από το επιπόλαιο άνοιγμα τα πληρώνουμε σήμερα πολλαπλάσια. 2,5% ΑΕΠ κερδίσαμε από την τουριστική σεζόν. 3% ΑΕΠ χάνουμε κάθε μήνα με  lockdown.

Προϋπολογισμός Υπουργείου Τουρισμού:

Καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη, ούτε για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, ούτε για το σχέδιο ανακαμψης και επανεκκίνησής του. Προϋπολογισμός εμφανώς μειωμένος που δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής. Ακόμα και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021  προβλέπονται μηδενικές.

Σήμερα που χρειάζεται να αναπτύξει η κυβέρνηση ολοκληρωμένες στρατηγικές ανάκαμψης  για τον τουρισμό και να υποστηρίξει την τουριστική βιομηχανία, αποδεικνύετε πως για άλλη μια φορά είστε μόνο λόγια.

Έχετε εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στον τομέα του Τουρισμού και του Επισιτισμού, δίνετε ένα πενιχρό οριζόντιο επίδομα αδιαφορείτε για την επιβίωση των εποχικών εργαζόμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των μακροχρόνια ανέργων. Δεν έχετε ενσυναίσθηση του δράματος που βιώνουν οι πολίτες ούτε και συναίσθηση της πραγματικότητας. Οδηγείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο.

Αποτύχατε στην πανδημία -Αποτύχατε και στην οικονομία.

Βάζετε ταφόπλακα στα νοικοκυριά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με τον πτωχευτικό κώδικα, αντί  να προστατεύσετε τους αδύναμους, αντί να επιδοτήσετε την εργασία, αντί να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και να φέρετε πλάνο ανάκαμψης, αντί να αξιοποιήσετε το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Κληρονομήσατε ρυθμισμένο χρέος, μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις. Έχετε πρόγραμμα ρευστότητας από την ΕΕ και μπορείτε να κάνετε δαπάνες χωρίς περιορισμούς λόγω πανδημίας.

Επιλέγετε πολιτικές που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία..

Όσο κι αν προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας που βιώνουμε, δεν το καταφέρνετε.

Η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Πρόβλεψη για ύφεση 10,5% και εκτίναξη του δημόσιου χρέους πάνω από 208%.

Συνεχίζετε στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και καταδικάζει τον ελληνικό λαό, τις κοινωνικές δομές, το εθνικό σύστημα υγείας.

Μόνη ελπίδα το 2021.

Όχι με βάση το εμπόριο ελπίδας που κάνετε. Αλλά να απομακρυνθείτε από την κυβέρνηση και να επικρατήσει μία νέα Κοινωνική Συμφωνία του προοδευτικού κόσμου για δίκαιη ανάπτυξη, για ένα κράτος ισχυρό και αποτελεσματικό.

Μπορεί με αυτόν τον Προϋπολογισμό να καταδικάζετε ξανά τη  χώρα. Αλλά δεν μπορείτε να καταδικάσετε το μέλλον. Γιατί Το μέλλον ανήκει στην νέα γενιά που παρά την καταστολή και τις λίστες Πέτσα, δίνει έναν δίκαιο και οραματικό αγώνα.