Στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου τουρισμού, που θα περιλαμβάνει και τις ειδικές μορφές ώστε να εμπλουτιστεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας και να επιτευχθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου, κατέληξαν η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου και η Γερμανίδα υφυπουργός Τουρισμού Claudia Dörr-Voss. Οι συνομιλίες τους που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο του 4ου Γύρου Διυπουργικών Διαβουλεύσεων για το ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης σε επίπεδο υφυπουργών/γενικών γραμματέων, διοργανώνονται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών κατά την Ολομέλεια, η γγ ανέφερε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού στην ανάπτυξη των οικονομιών τους, επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενότερα και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία για την αναβάθμιση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ο ιαματικός τουρισμός.

Η κ. Λοΐζου αναφέρθηκε στην πολιτική κινήτρων της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και στην εθνική στρατηγική για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός υγείας, ο ορεινός και ο θαλάσσιος τουρισμός, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί ολιστικά το τουριστικό προϊόν και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος. Η Γερμανίδα υφυπουργός Τουρισμού, μάλιστα, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ορεινό και τον ιαματικό τουρισμό αλλά και για το σχέδιο αναβάθμισης των μαρίνων, στα οποία αναφέρθηκε η κ. Λοΐζου.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα, η Γερμανίδα υφυπουργός αναγνώρισε ακόμα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση συνολικά του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. «Ως προς τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης επιβεβαιώσαμε τη σπουδαιότητά τους για τον τουρισμό, που επλήγη σοβαρά από την πανδημία», τόνισε η κ. Λοΐζου.

Και οι δύο επισήμαναν τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερα στη μετά COVID-19 εποχή, που εκτιμάται ότι θα αναδείξει νέες συνθήκες και προκλήσεις.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, η γενική γραμματέας έθεσε στην κ. Dörr-Voss το θέμα των κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων, καθώς και τη σπουδαιότητά τους στην επανεκκίνηση του τουρισμού. «Συζητήσαμε για τις προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας να προωθήσει και να ενισχύσει τη συνεργασία στο άνοιγμα των συνόρων για τα ταξίδια και τον τουρισμό σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη δημόσια υγεία ως μέγιστη προτεραιότητα», ανέφερε η κυρία Λοΐζου και υπογράμμισε ακόμα τη σημασία των «rapid tests» για την αποφυγή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, όταν βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Τέλος, τόσο η κ. Λοΐζου όσο και η Γερμανίδα υφυπουργός προέβλεψαν ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει γρήγορα όταν υποχωρήσουν τα κρούσματα της πανδημίας και αρθούν οι περιορισμοί.