Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική κρίση», διοργανώνουν το WWF Ελλάς και η Νόμος + Φύση, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020.

Δυστυχώς,  λόγω της αυξημένης συμμετοχής που ξεπέρασε τις αρχικές μας εκτιμήσεις, οι διαθέσιμες 500 θέσεις για το διαδικτυακό συνέδριο «Το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική κρίση» έχουν ήδη συμπληρωθεί. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μας η βιντεοσκόπηση ολόκληρου του συνεδρίου με υπότιτλους σε ελληνικά και αγγλικά. Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση και για το ενδιαφέρον συμμετοχής σας στο συνέδριο!
 Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, ενώ κάνουν λόγο για περιβαλλοντική κρίση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης και επείγουσας δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπογενείς πιέσεις και κίνδυνοι για την υγεία του πλανήτη.

Πώς όμως μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί το περιβαλλοντικό δίκαιο σε αυτές τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες; Αυτό το επίκαιρο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι ομιλητές και ομιλήτριες του συνεδρίου.

Στο πρώτο μέρος, οι ομιλητές θα αναπτύξουν τη σημασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως θεμελιώδους εργαλείου πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημίας. Το πάνελ αυτό θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο δεύτερο μέρος, θα δοθεί έμφαση στον ρόλο της επιστήμης ως βάσης για το περιβαλλοντικό δίκαιο. To πάνελ των ομιλητών θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος. 

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι διεθνείς ομιλητές. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν ο Christoph Sobotta, Εισηγητής (Réféndraire) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Hans Bruyninckx, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Αναστασία Ρωμανού, ερευνήτρια ειδική σε θέματα κλίματος στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, η Marta Ballesteros, Διευθυντικό Στέλεχος στην Milieu Consulting, Sprl, και ο Matthias Duwe, Υπεύθυνος για το Κλίμα στο Ecologic Institute. 

Μεταξύ των ομιλητών βρίσκονται επίσης ο Αλέξανδρος Κουλίδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γ’ στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργος Καριψιάδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και ο Ηλίας Κουβαράς, Πρωτοδίκης Δ.Δ.- Μεταδιδάκτωρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ. Από το WWF Ελλάς, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Διευθυντής Δημήτρης Καραβέλλας, η Επικεφαλής Πολιτικής Θεοδότα Νάντσου και ο Συντονιστής νομικών δράσεων Γιώργος Χασιώτης.

Το συνέδριο στοχεύει στην τόνωση του δημόσιου διαλόγου γύρω από θέματα αιχμής για το περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ των περιβαλλοντικών νόμων και της επιστήμης, για την καλύτερη προστασία της υγείας του πλανήτη και των ανθρώπων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία σε αγγλικά και ελληνικά.

Βρείτε εδώ την πλήρη περιγραφή της θεματικής του συνεδρίου.

Βρείτε εδώ το πρόγραμμα και τους/τις ομιλητές/τριες του συνεδρίου.