Το οικονομικό επιτελείο αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία για το 2020, ενώ έχει κοντύνει τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά.

Ύφεση 10,5% το 2020, έναντι αρχικής εκτίμησης 8,2%, προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στον Πρόεδρο τη Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι συνυπολόγισε την βαριά επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στην οικονομία, ενώ κούρεψε και τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη 4,8%, έναντι της αρχικής υπεραισιόδοξης εκτίμησης για 7,5%.

Έκρηξη του χρέους

Τα κακά μαντάτα για την οικονομία που περιγράφονται στο κείμενο δεν τελειώνουν εκεί. Το 2020 αναμένεται να κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στο εφιαλτικό 208,9% του ΑΕΠ. την επόμενη χρονιά αναμένεται να υποχωρήσει, βάσει των υπολογισμών του υπουργρίου, στο 199,6% του ΑΕΠ.

Το δε πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος σε 7,2% του ΑΕΠ (11,760 δισ. ευρώ) και πως θα μειωθεί σε 3,9% του ΑΕΠ (6,67 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος.

Αξιοπερίεργο είναι πως το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν στα 47,8 δισ. ευρώ το 2021, μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ εφέτος. Φαίνεται πως οι υπολογισμοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2021 είναι αυτά του 2020, που εκ των πραγμάτων είναι μειωμένα για την συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και επιχειρήσεων.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί το διάστημα 11 με 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα.

Στο σχέδιο Πισσαρίδη

Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ψήφιση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας», στο οποίο θα εμπεριέχονται και οι βασικές κατεθυντήριες του περίφημου «Σχεδίου Πισσαρίδη». Στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η δημόσια διαβούλευσή τουενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Διαβάστε τον προυπολογισμό: