Για πλήρη αποτυχία στο άνοιγμα του Τουρισμού, παλινωδίες αλλά και αδιαφορία προς τους ανθρώπους του Τουρισμού κατηγόρησε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ  του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου την κυβέρνηση, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με αφορμή την κύρωση τριών συμφωνιών της Ελλάδας στον τομέα του Τουρισμού.

Οι συμφωνίες με την Πορτογαλία, το Καζακστάν και στον τομέα της Κρουαζιέρας με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Κύπρο είναι απόρροια της συστηματικής διπλωματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την εν γένει συνεργασία στη Μεσόγειο ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

« Δεν μπορείτε να κρύψετε την αποτυχία σας, πίσω από τις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την εξωστρέφεια» είπε η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στον Υπουργό Τουρισμού.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των συνόρων χωρίς σχεδιασμό και στις παλινωδίες που ακολούθησαν αποδίδοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ.

«Παλινωδίες και αντιφάσεις, λάθη και παραλείψεις, ολιγωρίες που τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά.

Η Τομεάρχης Τουρισμού επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για 3 εκατομμύρια πολίτες και τόνισε την αποτυχία του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

«Η Κυβέρνηση κωφεύει στην κραυγή αγωνίας των επιχειρηματιών και εργαζομένων, δίνει ψίχουλα στην εστίαση και τις άλλες επιχειρήσεις, ξεχνά τους εποχικά εργαζόμενους όπως και τους Ξεναγούς» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει προς έγκριση στη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής επιτροπής ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης αξιοποιώντας το καινοτόμο εργαλείο της Κομισιόν.

Σας προωθούμε βασικά σημεία της ομιλίας της.

Κύρωση συμφωνιών (υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ):

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χάραξε την πορεία εξωστρέφειας της χώρας πέτυχε τη δυναμική τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας είναι απόρροια της συστηματικής διπλωματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την εν γένει συνεργασία στη Μεσόγειο.

Άνοιγμα Τουρισμού – «Επιτελική» ανικανότητα και ανεπάρκεια

Μεθύσατε από την επιτυχία της Σαντορίνης και ακόμα να συνέλθετε.

Υποστηρίζετε πως η « Η Ελλάδα άνοιξε τον Τουρισμό με σχέδιο οργανωμένο και λεπτομερές»

Ποιον κοροϊδεύετε κύριε Θεοχάρη;

Ή ζείτε σε παράλληλο σύμπαν, ή προσποιείστε πως ζείτε σε παράλληλο σύμπαν.

Οι ευθύνες της κυβέρνησής σας είναι βαρύτατες.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο από εσάς.

Παλινωδίες και αντιφάσεις, λάθη και παραλείψεις, ολιγωρίες που τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Όσο κι αν προσπαθήσετε κι αυτή τη δεύτερη φορά να απαλλαγείτε των ευθυνών σας για την διαχείριση της κρίσης δε μπορείτε να μας πείσετε.

Μπορούσατε να προστατεύσετε τους πολίτες και να τους δώσετε την δυνατότητα γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν μιλάμε για τους ανθρώπους του τουρισμού.

Κουραστήκαμε να σας ζητάμε να βάλετε  ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα, χωρίς διακρίσεις ένα αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν.

Θα ήταν πολύ μικρότερος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα ήταν πιο θελκτικός ο προορισμός ως πραγματικά ασφαλής με αυστηρά κριτήρια- δε θα τελείωνε η σεζόν τόσο νωρίς.

Ποιοι επιστήμονες εισηγήθηκαν άνοιγμα των συνόρων χωρίς τεστ;

Γιατί δε δίνετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων;

Δεν περιφρουρήσατε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που βασίζεται στο σύστημα EVA εκ του αποτελέσματος

απέτυχε. Ελέγχατε έναν στους οχτώ! Με αποτέλεσμα πολλά από τα καταγεγραμμένα ως εγχώρια κρούσματα να είναι στην πραγματικότητα δευτερογενή.

Εξάλλου η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Οι αιτίες είναι προφανείς.

Ακόμα και ο κ. Τσιόδρας τότε είχε πει: «αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, να γίνει γρήγορα, ταχέως, και να εξασφαλίσει ότι ένας που ταξιδεύει δεν είναι φορέας της νόσου ή έχει περάσει την νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα. Αυτό είναι ένας κανόνας.»

« Γιατί, μην το ξεχνάμε, η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες».

Περίεργο που εσείς προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ξεκίνησε από ασυνείδητους μαθητές στις πλατείες!

Αλλά ας μην επικαλεστώ μόνο τον «φίλτατο…Σωτήρη»

Κ. Υπουργέ, εσείς είπατε:

«Σκοπός μας είναι η χώρα να ανοίξει με ασφάλεια στον διεθνή τουρισμό και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πίσω μια τέτοια απόφαση, γιατί  κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό» «Καλύτερα να ανοίξουμε σταδιακά, παρά να το πάρουμε πίσω στη συνέχεια», είπατε στους τουριστικούς πράκτορες.

Και μετά ανοίξατε σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ναι, δεν φταίει ο τουρισμός αλλά η ανικανότητά σας. Φταίει ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, ο συνωστισμός στις σχολικές μονάδες, ο συνωστισμός στους χώρους λατρείας.

Οκτώ μήνες δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ, τα ΜΜΜ, τα σχολεία.

Ο Τουρισμός για Όλους Απέτυχε!

Επιμείναμε σε ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Είχαμε προτείνει ένα πρόγραμμα 700 εκ Ε για 3.000.000 πολίτες που αφορούσαν και τα μεσαία οικονομικά στρώματα , για να τονωθεί η τουριστική αγορά με ασφάλεια.

Το πρόγραμμα σας απέτυχε παταγωδώς. Βγάλατε μόλις 100.000.000 και όπως εσείς μας απαντήσατε υποβλήθηκαν μόνο 472.236 αιτήσεις, εγκρίνατε μόνο τις 421.343, εκδώσατε μόνο 365.603 voucher και εξαργυρώθηκαν ΜΟΝΟ 22.243 voucher. Το ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ απέτυχε.

Αναμενόμενο με δεδομένο πως ανακοινώσατε τα αποτελέσματα 2 Αυγούστου!

Ο τουρισμός φέτος, με τον τρόπο που τον διαχειριστήκατε απέδωσε μόλις 3,2 δις έσοδα, δηλαδή με τον πολλαπλασιαστή 3% ΑΕΠ.

Κατά δήλωση κ. Σταικούρα κάθε μήνα με lockdown χάνουμε 2,5-3% ΑΕΠ .

Η εξίσωση οδηγεί σε σκληρά συμπεράσματα.

Εργαζόμενοι- Επιχειρήσεις στον Τουρισμό

Παγώνει τις πληρωμές η TUI, τις μεταθέτει για την άνοιξη του 2021 οι Έλληνες ξενοδόχοι κάνουν αγώνα επιβίωσης και εσείς αγναντεύετε τον στραγγαλισμό τους!

Εξάλλου έχετε περγαμηνές στην κακή διαχείριση. Δεν ξεχνάμε πόσο καιρό σας πήρε να δρομολογήσετε τις ρυθμίσεις προστασίας στην περίπτωση της πτώχευσης της THOMAS COOK. 

Τα περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας παραμένουν απλήρωτα!

Απλήρωτοι και από τον τουρισμό για όλους.Και σε όσα, όμως, πληρώνονται, από καταγγελίες των ίδιων των ξενοδόχων,  τους παρακρατάτε  όλους τους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, χωρίς να είναι καν ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους!

Τα μέτρα που ανακοινώσατε αποτελούν εμπαιγμό προς τους επιχειρηματίες.

Αφήσατε ανοιχτά ξενοδοχεία σε κλειστές πόλεις, γνωρίζοντας πως θα αναγκαστούν να διακόψουν από μόνες τους οι επιχειρήσεις αυτές τη λειτουργία τους.  Νομοτελιακά τους οδηγείτε σε κλείσιμο.

Στην εστίαση και τις άλλες επιχειρήσεις δίνετε ψίχουλα!

Ακόμα και τώρα φέρνετε  φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Που αφορούν  μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία αν προβούν σε ανακαίνιση-ενεργειακή αναβάθμιση το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού τους έως δύο χρόνια.

Και για όσους δεν μπορούν να κάνουν ανακαίνιση τέτοιου τύπου δεδομένων των συνθηκών; Ποιους ευνοείτε πάλι; Πείτε ποιους εξυπηρετείτε;

Αφήνετε πάλι επί της ουσίας χωρίς στήριξη τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, την εστίαση.

Ξεχάσατε τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού. Πλήθος κόσμου του κλάδου, που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους προβλέπεται υποχρεωτική επαναπρόσληψη από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως προβλέπεται στη ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Σας υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κανένα μέτρο ενίσχυσης κι ότι οδηγούνται σε φτωχοποίηση, αλλά εσείς κάνετε σαν να μην υπάρχουν. Δεν τους ακούτε και δεν τους βλέπετε.  Που είναι η προστασία για τους ξεναγούς και για τους συνοδούς εκδρομών;

Μιλάτε για έκτακτο επίδομα 800€ τα οποία στην πραγματικότητα είναι 600 και θα δοθούν το Δεκέμβριο.

Δώστε ρευστότητα, επιδότηση, όχι χρέος!

Επιδοτήστε την εργασία όχι την ανεργία!

Στηρίξτε την αγορά!

Αξιοποιήστε έστω το αναθεωρημένο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις!

Επιμένουμε να προτείνουμε να καταθέσετε προς έγκριση στη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

Η Κομισιόν σας δίνει ένα καινοτόμο εργαλείο που θα σας έλυνε τα χέρια. Κάλυψη για όλα τα σταθερά κόστη μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης και της προβλεπόμενης ζημίας έως 90% μέχρι και το τέλος του 21. Με αύξηση του deminimis στα 3εκ€ ως νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται και τα ξενοδοχεία.

Η αναλγησία σας έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Όσο κι αν κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε

Όσο κι αν προσπαθήσετε να δείξετε μια επίπλαστη εικόνα

Ο ελληνικός λαός ήδη σας έχει καταλογίσει τις ευθύνες  για το δράμα που ζει  και για τις χειρότερες μέρες που θα ζήσει.

Είστε ο Υπουργός, είστε η κυβέρνηση της καταστροφής.