Με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγεται το lockdown

Την έντονη αντίδρασή τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους του κλάδους συμμετέχουν σήμερα στην 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ,  η ΟΛΜΕ καθώς και οι ενώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).https://114bce4564de68145f38cc9632643934.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Ήδη όπως μεταδίδουν οι ρεπόρτερ του avgi.gr Άντυ Κουκλάδα και Κώστας Παπαντωνίου, ήδη, δυνάμεις των ΜΑΤ και αύρα, βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Κοραή, το υπουργείο Εργασίας και την Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν, ήδη, ελέγχους στους περαστικούς.

ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΜΑΤ ΑΥΡΑ
photo avgi.gr
ΑΥΡΑ ΜΑΤ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
photo avgi.gr

Συμβολική παρέμβαση πραγματοποίησαν  εργαζόμενοι του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στις τράπεζες και στο χρηματοπιστωτικό τομέα έξω από την τράπεζα Πειραιώς (Πανεπιστημίου 31).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
photo avgi.gr

Διαμαρτύρονται για τις απολύσεις και το κλείσιμο υποκαταστημάτων της τράπεζας, όπως εξήγησε στο avgi.gr ο Νίκος Μεσάδος αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου χρηματοπιστωτικού.https://www.youtube.com/embed/_2mnteo0YmE?rel=0&showinfo=1&hl=en-US

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ενώ τα σωματεία του Τραμ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας. 

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ διεκδικώντας ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ κορωνοϊού με έξοδα της εταιρείας. Ζητούν επίσης να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλεϊ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Συμβολικές διαμαρτυρίες στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και σε κάποια νοσοκομεία με λίγους συμμετέχοντες, θα πραγματοποιήσει το ΕΚΑ που σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία. Όπως το ΕΚΑ, κ η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 600 εκ. ευρώ τις υγειονομικές δαπάνες και ζημιώνει κατά δύο δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης ζητά την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν δύο τρεις μέρες πριν το lockdown.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ  και η ΟΕΝΓΕ καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων στις 8 πμ και στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

ΣΕΗ

Μοτοπορεία διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στις 10.30 πμ, από το Πεδίο του Άρεως προς το Υπουργείο Υγείας.

Παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΝΗΗΕΝ στο Υπ. Ναυτιλίας στις 10.30 πμ

Παρέμβαση του Εργατικού κέντρου Λαυρίου και Αν. Αττικής στο Αεροδρόμιο Αθηνών στις 9.30 πμ

 Μοτοπορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, στις 9.30 πμ

Παρεμβάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε καταστήματα Σούπερ Μάρκετ 

 
 Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση πραγματοποιεί η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, στις 9 πμ. 

  • πηγη ΑΥΓΗ