Tα καλά νέα που περιμένει ολόκληρη η ταξιδιωτική βιομηχανία, για την καθιέρωση των τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια και το άνοιγμα των αεροπορικών συνδέσεων με πολυάριθμες χώρες του εξωτερικού, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι ΗΠΑ, έρχονται μέσα στις επόμενες ημέρες από τη Βρετανία.

Το αεροδρόμιο Χίθροοου ευελπιστεί ότι η πιλοτική φάση της διενέργειας τεστ στους επιβάτες θα ξεκινήσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για εγχείρημα που αν επιτύχει, θα θέσει νέα δεδομένα στις αερομεταφορές και θα αποτελέσει ένα πραγματικό βήμα εμπρός για τις διακοπές σε περίοδο πανδημίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, κ. John Holland-Kaye, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις με τη Downing Street έχουν προχωρήσει και ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός σχεδιάζει τη δοκιμαστική φάση των τεστ κατά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ανακούφιση από την ταξιδιωτική βιομηχανία της Βρετανίας, καθώς ανοίγει τις προοπτικές για αντικατάσταση των ταξιδιωτικών περιορισμών καραντίνας με το τεστ.

Η πιθανή εισαγωγή αυτού του κρίσιμου μέτρου ασφαλείας στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου είναι ένα εξαιρετικό βήμα μπροστά στη λήψη των πολύπλοκων αλλά απαραίτητων αποφάσεων για την αναζωογόνηση των ταξιδίων, τόνισε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Brand της πλατφόρμας αναζήτησης πτήσεων Skyscanner, Jo McClintock, μιλώντας στην Telegraph.

Ενώ θεωρούμε ότι τα τεστ στα αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου θα έπρεπε να έχουν καθιερωθεί πριν από αυτό το χαοτικό καλοκαίρι και το κλίμα αβεβαιότητας των τουριστών, καλωσορίζουμε αυτά τα νέα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας lastminute.com, Andrea Bertoli.

Οι ειδικοί του τουρισμού εκτιμούν ότι η καθιέρωση των τεστ στις πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης μέχρι τις 26 Νοεμβρίου (Thanksgiving) φαίνεται εντελώς εφικτή, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα είναι τεράστια. Επιμένουν δε ότι εάν τα αποτελέσματα στο αεροδρόμιο Χίθροου είναι θετικά, θα πρέπει να επεκταθεί η πολιτική των τεστ στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με τη Visit Britain, ο εισερχόμενος τουρισμός από τις ΗΠΑ στο Ην. Βασίλειο αποτιμάται σε 4,1 δισ. λίρες στη βρετανική οικονομία, με 4,5 εκατ. τουριστικές αφίξεις το 2019.

Όπως επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος του τουρ οπερέιτορ Scott Dunn, Sonia Davies, τα τεστ στο Χίθροου αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα που θα δώσει στη βιομηχανία τη δυνατότητα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, και θα προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στους ταξιδιώτες.