Οι περιορισμοί στα ταξίδια που εισήχθησαν ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 συνεχίζουν να πλήττουν τον παγκόσμιο τουρισμό, με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) να δείχνουν πτώση κατά 70% στις διεθνείς αφίξεις για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020.

Σύμφωνα με το νεότερο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού της UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις σημείωσαν πτώση 81% τον Ιούλιο και 79% τον Αύγουστο , παραδοσιακά τους δύο πιο πολυσύχναστους μήνες του έτους και την κορυφή της θερινής περιόδου του Βόρειου Ημισφαιρίου. Η πτώση μέχρι τον Αύγουστο αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 και μεταφράζεται σε απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από έσοδα από εξαγωγές από τον διεθνή τουρισμό. Αυτό είναι περισσότερο από οκτώ φορές την απώλεια που σημειώθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 .

«Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. «Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, εγκαίρως και συντονισμένα».

Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις

Όλες οι παγκόσμιες περιοχές σημείωσαν μεγάλες μειώσεις στις αφίξεις τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από τον αντίκτυπο του COVID-19, σημείωσε μείωση κατά 79% στις αφίξεις, ακολουθούμενη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (και οι δύο – 69%), την Ευρώπη (-68%) και την Αμερική ( -65%).

wto afixis barometer october 2020

Μετά τη σταδιακή επανέναρξη των διεθνών συνόρων, η Ευρώπη σημείωσε συγκριτικά μικρότερες μειώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (-72% και -69%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν βραχύβια, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συμβουλές επανήλθαν εν μέσω της αύξησης των μεταδόσεων. Στην άλλη πλευρά του φάσματος, η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις με -96% και τους δύο μήνες, αντικατοπτρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή.

wto barometer october 2020

Η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε μεγάλο βαθμό μειωμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία και τη χαμηλή εμπιστοσύνη. Με βάση τις τελευταίες τάσεις, το UNWTO αναμένει συνολική πτώση κοντά στο 70% για ολόκληρο το 2020 .

Η ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης αναμένεται έως το Γ,τρίμηνο του 2021

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO προβλέπει ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, περίπου το 20% των εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να συμβεί μόνο το 2022. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θεωρούνται ως το κύριο εμπόδιο που εμποδίζει την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, μαζί με τον αργό περιορισμό ιών και τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών Η έλλειψη συντονισμένης ανταπόκρισης μεταξύ των χωρών για την εξασφάλιση εναρμονισμένων πρωτοκόλλων και συντονισμένων περιορισμών, καθώς και του επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος εντοπίστηκε επίσης από ειδικούς ως σημαντικά εμπόδια για την ανάκαμψη.