Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βορείου Αιγαίου κ. Νύκτας Νικόλαος μίλησε στον Γεν. Διευθυντή και Δημοσιογράφο της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας- Θράκης και στην Δημοσιογράφο Άννα Νικολάου, για τους στόχους της Περιφέρειας εν μέσω Κορονοϊού, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στα νησιά, τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη στρατηγική προκειμένου να αναπτυχθεί ο Τουρισμός της περιοχής

  1. Στην εν μέσω Κορονοϊού εποχή, πως έχει διαμορφωθεί -σύμφωνα με το πρόγραμμά σας- η πολιτική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πάνω στο κομμάτι του τουρισμού;

Η τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για εμάς, γιατί αντιλαμβανόμαστε αφενός την τεράστια και αρκετά αναξιοποίητη δυναμική των νησιών μας και αφετέρου το γεγονός ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για απασχόληση.  Αυτή η στρατηγική μας επιλογή δεν αλλάζει, γι’ αυτό και δεν σταματήσαμε να προσπαθούμε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε φέτος.  

Στο κομμάτι της προβολής,  οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία μας ανάγκασαν να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους του ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής που είχαμε εγκρίνει για το 2020, ώστε με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες να στραφούμε κυρίως στην εσωτερική τουριστική αγορά. Παράλληλα δουλεύουμε για την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα, με ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην προσέλκυση επισκεπτών και στην αποτελεσματική διασύνδεση του τουρισμού με τους άλλους παραγωγικούς τομείς.

  1. Πώς κρίνετε ότι διαχειριστήκατε την κρίση στον Τουρισμό και τι αποτελέσματα έχει φέρει ως τώρα στην Περιφέρειά σας;

Όπως εξήγησα και προηγουμένως, ο τουρισμός παραμένει βασική στρατηγική μας επιλογή, αλλά παράλληλα προσπαθούμε να επαναπροσδιορίζουμε τον προγραμματισμό μας, σύμφωνα με τις συνθήκες. Σε αυτή την συγκυρία, αυτό που προέχει είναι να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις του τομέα. Όπως είναι κατανοητό στα νησιά της Π.Β.Α. δραστηριοποιούνται μικρές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο. Αυτές προσπαθούμε να στηρίξουμε με το Πρόγραμμα «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID 19 στο Βόρειο Αιγαίο». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνει και τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να μετριαστεί η ζημία τους, προκειμένου να καταφέρουν να μείνουν όρθιες, γιατί αυτές αποτελούν την βάση του τουριστικού μας προϊόντος.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια στο κομμάτι της προβολής, αναπροσαρμόζοντας τους στόχους μας. Ο τουρισμός έχει πληγεί, αλλά παράλληλα αναδύεται μια τάση στην τουριστική ζήτηση για ήρεμες και ασφαλείς διακοπές μακριά από συνωστισμό, που ευνοεί τους ήρεμους προορισμούς διακοπών όπως είναι τα νησιά μας.

  1. Ποιο είναι το σχέδιο της Π.Β.Α. για την ενίσχυση της παραγωγής της;

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει στην ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων που μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι μας να επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους. Με τη βοήθεια ενός οραματικού στρατηγικού σχεδιασμού που στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, στην ανάδειξη των μοναδικών μας προϊόντων, όπως είναι η μαστίχα, το λάδι, το κρασί, τα γαλακτοκομικά, αλλά και στη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, πιστεύουμε ότι μπορεί να κερδηθεί αυτό το στοίχημα. Βασικό μας εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ και πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Π.Β.Α.

  1. Από εδώ και στο εξής ποιο είναι το πλάνο της Π.Β.Α. για την ανάπτυξη του Τουρισμού για το 2021;

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες. Δεν σταματάμε τις προσπάθειες προβολής, προσαρμοζόμενοι πάντοτε στις συνθήκες. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να διατηρήσουμε την επαφή με τις τουριστικές μας αγορές. Με δεδομένη τη δυσκολία στις μετακινήσεις, θα εστιάσουμε και πάλι αρκετά στην εσωτερική αγορά και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προβάλουμε τα νησιά μας ως ασφαλείς προορισμούς για ήρεμες διακοπές κοντά στη φύση. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς τουρισμού προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο τον τουριστικό κλάδο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

  1. Πως προτίθεται η Π.Β.Α. σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής και εκμετάλλευσης της περιοχής;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επιδιώξαμε τη συνεργασία με τους τοπικούς συλλογικούς φορείς των νησιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, είμαστε σε διαρκή στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Τουρισμού, όσο και με τον ΕΟΤ, ώστε οι πολιτικές μας να συντονίζονται με την εθνική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι η Π.Β.Α. έχει τεράστια περιθώρια για τουριστική ανάπτυξη, αρκεί να οργανωθεί το τουριστικό μας προϊόν, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες τάσεις της τουριστικής ζήτησης και να προβληθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο παραγωγικό τομέα, στηρίζεται στις συνεργασίες και στις συνέργειες και αυτές προσπαθούμε να επιτύχουμε. Είναι ένας τομέας που εμπλέκει πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους και αυτή ακριβώς είναι και η δυσκολία.

  1. Η ιδέα της δημιουργίας θεματικού τουρισμού ώστε η Ελλάδα να είναι προορισμός για όλο το έτος σας ελκύει σαν Περιφέρεια;

Θεωρούμε ότι αυτό το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης ταιριάζει απόλυτα στη φυσιογνωμία των νησιών της Π.Β.Α. Τα νησιά μας έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, όπως ξεχωριστή πολιτιστική φυσιογνωμία, ανέπαφο φυσικό περιβάλλον, γαστρονομικό πλούτο, ιδιαίτερες τοπικές παραδόσεις, ιστορία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη όλο το χρόνο, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να δοκιμάσει αυθεντικές εμπειρίες. Η στρατηγική μας για τουριστική ανάπτυξη των νησιών της Π.Β.Α. κινείται σε αυτό τον βασικό άξονα.

  1. Ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting θα μπορούσε να είναι μια σημαντική αναπτυξιακή πολιτική στην περιοχή σας;

Η Περιφέρειά μας, μια νησιωτική Περιφέρεια με τεράστια ναυτική παράδοση, με τα πέντε μεγάλα και τα πέντε μικρότερα νησιά της να προσφέρουν το καθένα μια ξεχωριστή εμπειρία, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς  προορισμούς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Εννοείται ότι αυτό αποτελεί μια βασική προτεραιότητα για την στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της Π.Β.Α. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας, ώστε να πετύχουμε μια καλή οργάνωση του τουριστικού μας προϊόντος σε αυτό το κομμάτι.