Μόλις ένας στα 27 εκατ. επιβατών, ή το 0.0000036%, μολύνεται με κορωνοϊό στις πτήσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ.

Τα στοιχεία της ΙΑΤΑ δείχνουν ότι έχουν καταγραφεί μόνο 44 περιπτώσεις διασποράς κορωνοϊού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, σε σύνολο 1,2 δισ. επιβατών. 

Ενώ η Ένωση παραδέχεται ότι δεν υφίσταται ακριβής τρόπος καταγραφής του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων που μολύνθηκαν σε πτήσεις, από την επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρίες και τις αρχές υγείας συνδυαστικά με αναλυτική καταγραφή της διαθέσιμης βιβλιογραφίας δεν προκύπτει ότι γίνεται ευρεία μετάδοση του κορωνοϊού στο αεροσκάφος.

Ακόμα κι αν δεν καταγράφεται το 90% των περιπτώσεων, θα συνέχιζε να αποτελεί μια περίπτωση ανά 2,7 εκατ. ταξιδιώτες, δήλωσε ο ιατρικός σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Δρ. David Powell. 

Ενθαρρυντικό, όπως είπε, είναι και το γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από την περίοδο πριν την ευρεία εφαρμογή μάσκας στις πτήσεις και στα αεροδρόμια. 

Σύμφωνα με έρευνα των κατασκευαστών αεροσκαφών, Airbus, Boeing και Embraer, τα συστήματα ροής αέρα ελέγχουν την κίνηση των μικροσωματιδίων στη καμπίνα, περιορίζοντας τη διάδοση των ιών. Προέκυψε δε ότι τα συστήματα ροής αέρα αεροσκαφών, τα ειδικά φίλτρα, το φυσικό εμπόδιο της πλάτης του καθίσματος, η καθοδική ροή αέρα και οι «υψηλοί ρυθμοί ανταλλαγής αέρα» μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών μέσα στην καμπίνα.