Εν μέσω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη και στον κόσμο, η κυβέρνηση της Ιταλίας συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν χωρίς ουσιαστικό λόγο σε άλλα κράτη της ΕΕ και πέραν αυτής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη, το υπουργείο εξωτερικών συνιστά στους πολίτες της Ιταλίας να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός εάν για απολύτως απαραίτητο. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι, δεδομένου του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν αποκλείονται περαιτέρω μελλοντικοί περιορισμοί στα ταξίδια, γεγονός που θα δυσκόλευε ιδιαίτερα την εκ νέου είσοδο στη χώρα.

Επί του παρόντος, η Ιταλία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, με πιθανή παράταση εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να είναι ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι οι μόνο κάτοικοι που μπορούν να ταξιδέψουν σε περιοχές εντός της Ιταλίας, είναι όσο προέρχονται από το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.  

Σύμφωνα με τις αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ, όλοι όσοι φτάνουν από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ζώνης Σένγκεν, την Ανδόρα και το Μονακό, μπορούν να εισέλθουν χωρίς να υποβληθούν σε καραντίνα, ωστόσο κατά την είσοδό τους θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο ιχνηλάτησης.

Επιπλέον, οι αφίξεις από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ιταλία ή εντός 48 ωρών από την άφιξή τους στη χώρα.

Τέλος, μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας που προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουμανία, Ρουάντα, Δημοκρατία της Κορέας, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.