Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής για τον αποκλεισμό μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων από τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας των Περιφερειών απέστειλε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η επιστολή εστάλη επίσης σε βουλευτές, Περιφερειάρχες, Προέδρους Επιμελητηρίων και θεσμικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Είναι γεγονός ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αποτελεί μία εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Όπως η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να ενισχύσει επιχειρήσεις με την επιχορήγηση συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ.

Όμως, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αυτό το πρόγραμμα- που αντίστοιχο του υπάρχει και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας- δεν απευθύνεται σε όλους. Ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο διαχωρισμός τους. Αναφέρομαι στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα των Περιφερειών, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αυτοαπασχολούμενους να μην έχουν τελικά πρόσβαση σε αυτή την «ανάσα» ρευστότητας. Υπάρχουν κλάδοι αυτοαπασχολούμενων (όπως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, περιπτερούχοι, κ.α.) που οι ΚΑΔ τους δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς που μπορούν να τύχουν αυτής της τόσο σημαντικής ενίσχυσης ενός προγράμματος που υλοποιούν οι Περιφέρειες με κοινοτικά κονδύλια. 

Ευνοούνται κυρίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κάτι που εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ελαχιστοποιεί τις ελπίδες των μικρομεσαίων για ουσιαστική στήριξη μέσω της χορήγησης κάποιου κεφαλαίου που δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν. 

Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν πρόκειται για κάποια απόφαση των Βρυξελλών αλλά για αποδοχή πρότασης που κατέθεσε μία άλλη Περιφέρεια της χώρας. Και με την έγκριση της από τους εταίρους, αποκλείει τη χορήγηση κάποιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο σύνολο των επιχειρήσεων αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της χώρας.

Με δεδομένη τη γόνιμη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής αλλά και οικονομικής κρίσης, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα –και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Περιφέρειες- σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος και τη διόρθωση μίας κατάστασης που οδηγεί στην καταστροφή μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενος αλλά και απλούς εργαζόμενους, καθώς θα είναι αυτοί που θα πληγούν πρώτοι με την απώλεια των θέσεων εργασίας τους όταν τα «λουκέτα» στην αγορά θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.   

Πρόεδρος Ε.Ε.Α.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου