Ο εσωτερικός τουρισμός παράγει μεγαλύτερα έσοδα σε σύγκριση με τον διεθνή τουρισμό στην πλειονότητα των ταξιδιωτικών προορισμών, σύμφωνα με την τρίτη έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με την «Κατανόηση του Εσωτερικού Τουρισμού και Αξιοποίηση των Ευκαιριών».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει Ο ΠΟΤ, στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ο εσωτερικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, ενώ στην ΕΕ οι δαπάνες εσωτερικού τουρισμού είναι 1,8 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του εισερχόμενου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγαλύτερες αγορές εσωτερικού τουρισμού όσον αφορά τις δαπάνες, είναι οι ΗΠΑ (σχεδόν 1 τρισ. δολάρια), η Γερμανία (249 δισ. δολάρια), η Ιαπωνία (201 δισ. δολάρια), το Ην. Βασίλειο (154 δισ. δολάρια) και το Μεξικό (139 δισ. δολάρια).

Ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili, δήλωσε οτι ο ΠΟΤ αναμένει γρηγορότερη επιστροφή του εσωτερικού τουρισμού στην ανάπτυξη σε σύγκριση με τον διεθνή τουρισμό. Δεδομένου του μεγέθους του εσωτερικού τουρισμού, αυτό θα βοηθήσει πολλούς προορισμούς να ανακάμψουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, αποτελώντας παράλληλα ένα δίκτυ ασφαλείας για τις θέσεις εργασίας, ενώ θα επιτρέψει στον τουρισμό να προσφέρει και πάλι κοινωνικά οφέλη.