«Ο “Τουρισμός και Αγροτική Ανάπτυξη” γιορτάζει τη μοναδική ικανότητα του τομέα να οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη. Και να παρέχει ευκαιρίες εκτός των μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων που διαφορετικά θα είχαν μείνει πίσω».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων για τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ-UNWTO).

Κρίσιμη στιγμή για τον τουρισμό

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με θέμα «Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη», συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Οργανισμός έστρεψε εκεί το ενδιαφέρον του.

Αφού «για τις αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιστορικά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, ο τουρισμός ήταν ένα μέσο ολοκλήρωσης. Ενδυνάμωσης και δημιουργίας εσόδων».

world tourism day 1

Στήριξη από τον τουρισμό στις αγροτικές κοινότητες

Για αμέτρητες αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο τουρισμός είναι ο κορυφαίος έως μοναδικός πάροχος απασχόλησης.

Σε πολλά μέρη, είναι ένας από τους λίγους βιώσιμους οικονομικούς τομείς. Και η ανάπτυξη μέσω του τουρισμού μπορεί επίσης να διατηρήσει τις αγροτικές κοινότητες ζωντανές.

Το 80% αυτών που ζουν σήμερα σε «ακραία φτώχεια», ζουν εκτός πόλεων.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους. Οι νέοι στις αγροτικές κοινότητες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να βρεθούν άνεργοι απ’ ότι οι ηλικιωμένοι.

Ο τουρισμός προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να κερδίσουν τα προς το ζην, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν.

Ο ρόλος του τουρισμού στη διατήρηση της φύσης και του πολιτισμού

Ο σημερινός εορτασμός αναδεικνύει επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Και της κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.

«Ο τουρισμός βοηθά τις αγροτικές κοινότητες να διατηρήσουν τη μοναδική φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά», τονίζει ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, Γενικός Γραμματέας του UNWTO, υποστηρίζοντας έργα διατήρησης. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προστατεύουν τα απειλούμενα είδη, τις χαμένες παραδόσεις ή τις γεύσεις.

Για πολλές αγροτικές κοινότητες, ο τουρισμός σημαίνει ευκαιρία. Παρέχει θέσεις εργασίας και οικονομική ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων.

POT

Ο τουρισμός δίνει στις αγροτικές κοινότητες τη δυνατότητα να προστατεύουν και να προωθούν το φυσικό τους περιβάλλον, καθώς και τον πολιτισμό και την κληρονομιά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει στους τουρίστες να απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες. Το 2020, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζει τη σημασία του τομέα για εκείνες τις κοινότητες που διαφορετικά θα είχαν μείνει πίσω.

Παράδειγμα αλληλεγγύης

Για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο επίσημος εορτασμός δεν θα φιλοξενηθεί από κανένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Έθνη από το μπλοκ της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) θα βρεθούν σε ρόλο οικοδεσπότη.

Αυτή η συν-φιλοξενία αποτελεί παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης που διακατέχει τον τουρισμό. Και την οποία έχει αναγνωρίσει ο UNWTO, ως απαραίτητη για την ανάκαμψη.