Η Qatar Airways δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεσή της για το 2019-20, επισημαίνοντας την ανθεκτικότητα του ομίλου αεροπορικών εταιρειών ενόψει του συνεχιζόμενου παράνομου αποκλεισμού εναέριου χώρου εναντίον του κράτους του Κατάρ και της πιο δύσκολης περιόδου στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας.

Η Qatar Airways είναι εξοικειωμένη με την αντιμετώπιση εξαιρετικών προκλήσεων. Ωστόσο, το 2019-20 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια στην ιστορία της αεροπορικής εταιρείας. Ο συνδυασμός του συνεχιζόμενου παράνομου αποκλεισμού εναέριου χώρου εναντίον του κράτους του Κατάρ, η εκκαθάριση της Air Italy από τον πλειοψηφικό μέτοχο, οι αλλαγές στη λογιστική πολιτική και τα πρότυπα αναφοράς και η κρίση πανδημίας COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα ο Όμιλος Qatar Airways να αναφέρει καθαρή ζημία 7 δισεκατομμυρίων QAR (1,65 δισεκατομμύρια ευρώ, 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το έτος 2019-20.

Εξαιρουμένων αυτών των εξαιρετικών στοιχείων, τα αποτελέσματα του Ομίλου τόσο σε λειτουργικό όσο και σε καθαρό επίπεδο θα ήταν καλύτερα από αυτά που αναφέρθηκαν το έτος, προτού καταδείξει σαφώς τη βελτιωμένη απόδοση του Ομίλου.

Αυτή η βελτίωση αποδεικνύεται από την αύξηση των συνολικών εσόδων και των λοιπών λειτουργικών εσόδων του Ομίλου στα 51,1 δισεκατομμύρια QAR (12 δισεκατομμύρια ευρώ, 14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αύξηση 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα έσοδα των επιβατών αυξήθηκαν κατά 8,9% με χωρητικότητα (Διαθέσιμα χιλιόμετρα θέσης) 3,2%.

Η Qatar Airways μετέφερε 32,4 εκατομμύρια επιβάτες, αύξηση 9,8% το τελευταίο οικονομικό έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Airways Akbar Al Baker δήλωσε:

« Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Όμιλός μας το 2019-20, ο Όμιλος Qatar Airways συνεχίζει να παραμένει ανθεκτικός, αναφέροντας ισχυρές βασικές αρχές. Αν όχι για τις εξαιρετικές συνθήκες της χρήσης 2020, τα αποτελέσματά μας θα ήταν καλύτερα από το προηγούμενο έτος.

«Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2020, τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν σε 51,1 δισεκατομμύρια QAR, η χωρητικότητα των θέσεων αυξήθηκε κατά 3,2 τοις εκατό, οι μεταφερόμενοι τόνοι φορτίου αυξήθηκαν κατά 2,8% και η κίνηση επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad αυξήθηκε κατά 8,6%. Κατά τη διάρκεια του έτους η Qatar Airways επένδυσε 16,8 δισεκατομμύρια QAR και άλλα περιουσιακά στοιχεία και είχε ταμειακό υπόλοιπο 7,3 δισεκατομμυρίων QAR στο τέλος του έτους. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στο τριετές σχέδιο μετασχηματισμού, το οποίο ξεκίνησε πριν από το COVID-19 και θα τοποθετήσει τις δραστηριότητες και τις πρακτικές του Ομίλου για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τις ομάδες, τα τμήματα και τις θυγατρικές του Ομίλου Qatar Airways που παρέμειναν ευκίνητοι σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο και προσαρμόστηκαν γρήγορα σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, δείχνοντας την επιμονή, την ευελιξία και τη δέσμευση για αριστεία που συχνά συνδέονται με ό, τι κάνουμε. Αυτές οι προσπάθειες είναι γιατί γίναμε ο μεγαλύτερος διεθνής αερομεταφορέας από την έναρξη της πανδημίας, μεταφέροντας πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο σπίτι με ασφάλεια και αξιοπιστία και μεταφέροντας πάνω από 250.000 τόνους ιατρικών και βοηθητικών προμηθειών σε περιοχές που επλήγησαν.

«Έχω κάθε πεποίθηση ότι ο Όμιλος Qatar Airways θα αναδειχθεί ισχυρότερος από αυτήν τη δύσκολη περίοδο και θα συνεχίσει να καινοτομεί και να θέτει τα πρότυπα που οι ανταγωνιστές μας μπορούν μόνο να ελπίζουν να μιμηθούν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η αεροπορική εταιρεία που εκατομμύρια επιβάτες μπορούν να εμπιστεύονται και να βασίζονται σε καλές στιγμές και κακές, και να πετούν περήφανα τη σημαία του κράτους του Κατάρ σε όλο τον κόσμο . ”

Σε όλη την πανδημία, το δίκτυο της Qatar Airways δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από 30 προορισμούς με συνεχείς υπηρεσίες σε πέντε ηπείρους. Έκτοτε, η αεροπορική εταιρεία έχει ξαναχτίσει το δίκτυο της σε περισσότερες από 650 εβδομαδιαίες πτήσεις σε πάνω από 90 προορισμούς σε έξι ηπείρους, προσφέροντας στους επιβάτες πιο ευέλικτες επιλογές ταξιδιού μέσω του καλύτερου αεροδρομίου στη Μέση Ανατολή σε περισσότερους προορισμούς από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία.