Η παγκόσμια κυκλοφορία αεροπορικών επιβατών μειώθηκε 91,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο.
Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία που κυκλοφόρησε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI).

Ποσοστό κοντά σε αυτό της χειρότερης μείωσης του παγκόσμιου αριθμού επιβατών στην ιστορία της αεροπορικής βιομηχανίας κατά -94,4%, η οποία καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα τον Απρίλιο.

Η παγκόσμια κίνηση επιβατών συνέχισε τη δραματική της πτώση. Με μείωση πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα στο -52,5% για τους πρώτους πέντε μήνες του 2020.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των 12 μηνών για την παγκόσμια βιομηχανία συνεχίζει επίσης με την πτωτική τάση και καταγράφεται -19,3% έως το τέλος Μαΐου.

Ο όγκος των παγκόσμιων αεροπορικών μεταφορών σημείωσε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο με πτώση -17,9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019 με αποτέλεσμα πτώση -12,8% για τους πρώτους πέντε μήνες του 2020.
Ο παγκόσμιος κυλιόμενος μέσος όρος των 12 μηνών συνέχισε να κινείται περαιτέρω σε αρνητική περιοχή στο -6,7% έως το τέλος του μήνα.

Κυκλοφορία επιβατών

Εκτός από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό, όλες οι άλλες περιφερειακές αγορές σημείωσαν πτώση υψηλότερη από -95% της παγκόσμιας κίνησης επιβατών.

Η έναρξη μιας αργής ανάκαμψης της εγχώριας κίνησης βοήθησε τη Βόρεια Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό σε ελαφρώς καλύτερα ποσοστά με μειώσεις -90,3% και -82,5% αντίστοιχα.

Η διεθνής κίνηση επιβατών συνεχίζει να σταματά ουσιαστικά με όλες τις περιοχές να σημειώνουν πτώση πάνω από -98% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι παγκόσμιες διεθνείς και εγχώριες αγορές παρουσίασαν πρωτοφανείς μειώσεις για δεύτερο συνεχή μήνα, μειώνοντας κατά -98,6% και -85,3%, αντίστοιχα.
Ο 12μηνος κυλιόμενος μέσος όρος για το διεθνές τμήμα καταγράφηκε στο -20,2% και ο εγχώριος τομέας στο -18,5%.

Οι εγχώριες αγορές επιβατών εξακολουθούν να επηρεάζονται σοβαρά από την τρέχουσα κρίση.
Αλλά η Βόρεια Αμερική και η Ασία-Ειρηνικός έχουν δείξει σημάδια αργής ανάκαμψης. Ωστόσο, η πτώση εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Η Βόρεια Αμερική σημείωσε πτώση -88,8%, ενώ η Ασία-Ειρηνικός σημείωσε πτώση -73,2% στους εσωτερικούς επιβάτες. Άλλες περιοχές σημείωσαν πτώση πάνω από -90% τον Μάιο.

Αεροπορικές μεταφορές

Η επιδημία Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλες τις μεγάλες εμπορευματικές αγορές εκτός από τη Βόρεια Αμερική, αλλά μικρά κέρδη άρχισαν να εμφανίζονται τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος των αερομεταφορών μειώθηκε κατά σχεδόν το ένα πέμπτο τον Μάιο, με πτώση -17,9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019.

Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν στην Αφρική (-38,3%), στη Λατινική Αμερική-Καραϊβική (-34,6%) και στη Μέση Ανατολικά (-38,2%).
Η Ασία-Ειρηνικός (-21,5%) και η Ευρώπη (-18,7%) σημείωσαν λιγότερες αλλά ακόμη σημαντικές απώλειες όγκου.
Η Βόρεια Αμερική σημείωσε λιγότερο σημαντική πτώση – 4,6% στους συνολικούς όγκους φορτίων που μετριάστηκε από μια ισχυρή εγχώρια αγορά εμπορευμάτων που σημείωσε αύξηση + 0,1% σε σύγκριση με σημαντική απώλεια -11,0% για τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων.

Η αρνητική τάση της διεθνούς αγοράς εμπορευματικών μεταφορών έχει ηρεμήσει τον Μάιο με απώλεια -19,6% σε σύγκριση με τη μείωση του προηγούμενου μήνα -26,4%.

Οι όγκοι εγχώριων εμπορευματικών μεταφορών ακολούθησαν παρόμοια πορεία και σημείωσαν ελαφρά βελτίωση στο – 13,6% το Μάιο σε σύγκριση με -13,8% τον Απρίλιο.

Τα ετήσια στοιχεία για τις αεροπορικές μεταφορές για το Μάιο, καθώς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των 12 μηνών, συνέχισαν την αρνητική τους τάση βρίσκονται στο -12,3% και  -6,7%, αντίστοιχα.